- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λέσβος: Η αύξηση των προσφυγικών ροών ανησυχεί τις αρχές -Φόβοι για νέο φθινόπωρο του 2015
Ενώ η κατάσταση στη Μόρια είναι εκρηκτική
Μια ακόμα βάρκα με 36 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασε χθες Τετάρτη το απόγευμα στη Λέσβο ανέβασε σε 328 τον αριθμό των όσων έφθασαν στο νησί μέσα σε ένα 24ωρο.
Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, για τουλάχιστον την περίοδο από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, που δημιούργησε έντονες ανησυχίες στις διωκτικές αρχές. Ανησυχία όμως προκάλεσε όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στη Λέσβο, αλλά και ο τρόπος μετακίνησης, αφού τα εννέα περιστατικά εκδηλώθηκαν κατά μήκος όλων των βόρειων, των ανατολικών και των νοτιοανατολικών ακτών του νησιού, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης. Πράγμα που έκανε πολλούς να θυμηθούν εκείνο το πολύ δύσκολο καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015 με την ανάλογη εκδήλωση του φαινομένου.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε, πάντως, φαίνεται πως ενεργοποίησε την τουρκική ακτοφυλακή, που αργά σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της ότι από χθες το απόγευμα και σε διάστημα 24 ωρών πραγματοποίησε συνολικά 12 παρεμβάσεις, επαναπροωθώντας στις τουρκικές ακτές 488 άτομα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Δικελί και της Φώκαιας πραγματοποίησε εννέα επεμβάσεις σε βάρκες με κατεύθυνση προς τη Μυτιλήνη, επαναπροωθώντας 387 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στην περιοχή των Διδύμων και του Κουσάντασι πραγματοποίησε τρεις επεμβάσεις επαναπροωθώντας 101 άτομα.
Η κατάσταση πάντως στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια χαρακτηρίζεται πλέον και επίσημα εκρηκτική. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν 5.674 άτομα, ενώ συνολικά στην περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, στη Μόρια και σε άλλες δομές βρίσκονται συνολικά 7.812 πρόσφυγες και μετανάστες.
Τι συμβαίνει με τη Χίο;
Εντυπωσιακή πάντως παραμένει η σχεδόν μηδενική ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη Χίο, για τρίτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο στη Χίο πέρασαν συνολικά 179 άτομα, τον Φεβρουάριο 47, ενώ κατά τον Μάρτιο μέχρι σήμερα 58.
Αρχικά από τις ελληνικές αρχές πιστεύονταν ότι η αιτία της ελαχιστοποίησης σχεδόν των ροών προς τη Χίο, είχε να κάνει με τη γειτνίαση των ακτών απ’ όπου αναχωρούν οι βάρκες, με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης, όπου και κρύφτηκαν οι αντικαθεστωτικοί, για τη σύλληψη των οποίων έχει εξαπολυθεί ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό από το καθεστώς του Ερντογάν. Στη θαλάσσια περιοχή λοιπόν μεταξύ Χίου και των γειτονικών στη Σμύρνη ακτών επιχειρεί η ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα των μηδενισμό του περάσματος προσφύγων και μεταναστών.
Όπως όμως αρχικά έδειξε η δημοσιογραφική έρευνα και αποδείχθηκε και επίσημα στη συνέχεια, στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο, από τις αρχές του Ιανουαρίου λειτουργεί η υπηρεσία αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών που ανήκει στην αστυνομία της Τουρκίας. Ανάλογες υπηρεσίες δεν λειτουργούν βόρεια και νότια της Σμύρνης, όπου και ο έλεγχος των ροών ασκείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, στελέχη της οποίας έχουν καταγγελθεί για σχέσεις με το κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων, αλλά έχει αποδυναμωθεί από τα επίλεκτα στελέχη της συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Η δράση της νέας αυτής υπηρεσίας αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών με έδρα τον Τσεσμέ στους δρόμους προς τις ακτές, απέτρεψε την κίνηση δεκάδων υπερφορτωμένων με πρόσφυγες και μετανάστες αυτοκινήτων, οι οποίοι και επαναπροωθήθηκαν στο εσωτερικό. Αυτοί θεωρείται ότι διοχετεύθηκαν προς τα βόρεια, προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, όπου ο έλεγχος είναι δυσχερέστερος και άρα το πέρασμά τους ευκολότερο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόσφατα είχε διευθύνει και την αναμέτρηση της Καλαμάτας με τον Ηρακλή
Ο 89χρονος περιέγραφε χρόνια ταλαιπωρίας με το ΙΚΑ και προειδοποιούσε για εκδικητική ενέργεια
Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο - Το παιδί απομακρύνθηκε με εισαγγελική εντολή
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις εκτιμήσεις μας» ανέφερε ο σεισμολόγος
«Από Δευτέρα επιστροφή στην Άνοιξη», δήλωσε ο μετεωρολόγος
Τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες που έχουν εκδώσει εισιτήρια
Ιατρικό ανακοινωθέν Ερυθρού Σταυρού - Χωρίς σοβαρά ευρήματα οι τραυματισμοί των πέντε ασθενών
Ένταση μετά το μακελειό Νοεμβρίου - Καταγγελία για απειλές σε 9χρονο παιδί από τη χήρα θύματος
Μέσα στο όχημα βρισκόταν μια γυναίκα με το παιδί της
Καθηγήτρια φέρεται να πρόβαλλε θρίλερ σε μαθητές, προκαλώντας τους φόβο και αντίδραση των γονέων
Η πιθανή μεταφορά της αργίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για πέντε συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οδηγήθηκε νωρίτερα ενώπιον του ανακριτή του Ναυτοδικείου Πειραιά
Ποια δρομολόγια θα υποκατασταθούν από λεωφορεία την Πέμπτη 30/4
Τι αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.