Ελλαδα

«Δουλίτσες» με απευθείας ανάθεση σε συνέταιρό του έδινε ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ

Καταγγελίες για «τα έργα και ημέραι» του Στάθη Μαρίνου - Μπλόκο στον διορισμό του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
marinos2342.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ Στάθη Μαρίνο.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο κ. Μαρίνος διατηρούσε εταιρεία (σ.σ. Safe Cape Software Solutions) με την οποία ο συνέταιρός του (Γιώργος Καρκαλής) έκλεινε συμφωνίες για εκτέλεση έργων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) ελάχιστες ημέρες πριν από τον διορισμό του στην «κεφαλή» του ασφαλιστικού φορέα. Το τελευταίο, μάλιστα, έργο αξίας 24.800 ευρώ ο συνεργάτης του κ. Μαρίνου το εξασφάλισε με απευθείας ανάθεση. Κι όλα αυτά ενώ την ίδια περίοδο ο κ. Μαρίνος διατηρούσε τη θέση του τεχνικού συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ, με μεγάλο μισθό. Ο κ. Βρούτσης έθεσε «θέμα ηθικής τάξης», δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Ειδικότερα, στις 26 Μαρτίου, η ΗΔΙΚΑ με σύμβουλο Πληροφορικής τον κ. Μαρίνο, δίνει με απευθείας ανάθεση έργο 24.800 ευρώ στον κ. Καρκαλή. Μία ημέρα αργότερα, στις 27 Μαρτίου, γίνει η μεταβίβαση των μετοχών στον συνέταιρό του. Στις 28 Μαρτίου ο κ. Μαρίνος περνά από ακρόαση στη Βουλή προκειμένου να αναλάβει διοικητής στον ΕΦΚΑ κατόπιν πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ -κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό λόγω των ενστάσεων που είχαν αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η ατμόσφαιρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήταν τεταμένη και ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκαλεί η συγκεκριμένη επιλογή για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ (ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ), αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Μαρίνος δεν θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία για να διοριστεί (10 υπέρ, έξι κατά και τέσσερα παρόν).

voutsis.jpg

Οι κ.κ. Βαρεμένος, Μπαλαούρας και Χριστοδουλοπούλου εξέφρασαν αντιρρήσεις, ενώ προβληματισμένος εμφανίστηκε ο κ. Φίλης για το αν βγαίνουν τα χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα, η Εύη Καρακώστα αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αναγκάζοντας τον Νίκο Βούτση να πει ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται για ένα 24ωρο λόγω «απουσίας» της κας Καρακώστα.

Έβαλε πλάτη ο Πετρόπουλος

Από τη μεριά του, πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

pero23.jpg

Όπως ανέφερε ο Τάσος Πετρόπουλος, δεν υπάρχει κάτι «επιλήψιμο» στην επιλογή Μαρίνου, προσθέτοντας ότι ανάλογα με τις στοχεύσεις που υπάρχουν, γίνεται και η επιλογή του εκάστοτε διοικητή του Φορέα.

Η απάντηση Μαρίνου

Ο κ. Μαρίνος υποστήριξε ότι έχει ήδη μεταβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι ο «πρώην» συνέταιρός του έπαιρνε τα έργα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για το οικονομικό κομμάτι αυτής της συμφωνίας.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευλογήσει τα γένια του ως «εξαιρετικός επαγγελματίας», με καλό όνομα στον χώρο της πληροφορικής.

Τεχνικός σύμβουλος με μισθό 2.807 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης:

  • Στις 30 Ιουνίου ο κ. Μαρίνος διορίζεται στη Βουλή ως Τεχνικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λαμβάνοντας 16.842 ευρώ για 6 μήνες, ήτοι 2.807 ευρώ τον μήνα. Ακολουθεί ο διορισμός στην ΗΔΙΚΑ, με την ιδιότητα του ειδικού συνεργάτη σε θέματα Πληροφορικής στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ούτε λέξη για τον μισθό. Ξεκινά με 6μηνη σύμβαση, η οποία ανανεώνεται τέσσερις φορές.
  • Παράλληλα, υπάρχουν «εξτραδάκια» από τα έργα: α) «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του ψηφιακού πυλώνα του εθνικού μηχανισμού - συγκρότηση γεωπληροφοριακού συστήματος» από το οποίο λαμβάνει 7.316,04 ευρώ και β) «Ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία του Πληροφοριακού συστήματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», από το οποίο παίρνει 37.067,94 ευρώ.

«Περάσατε από τη Βουλή ως τεχνικός σύμβουλος του γραμματέα της Βουλής επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Δεν αφήσατε καθόλου καλό όνομα. Σύρατε υπαλλήλους της Βουλής στα δικαστήρια και αθωώθηκαν όλοι» ήταν ένα από τα αρνητικά σχόλια (στην προκειμένη περίπτωση του κ. Τραγάκη) που ειπώθηκαν για τον κ. Μαρίνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ