Ελλαδα

Αττική: Οι μισοί δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα

Ούτε κανονική θέρμανση έχουν - Και άλλα ζοφερά στοιχεία έρευνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά στην Αττική πληρώνει καθυστερημένα ή και καθόλου τους λογαριασμούς του (κυρίως ηλεκτρικό ρεύμα), και ταυτόχρονα έχει μη ικανοποιητική ή και καθόλου θέρμανση στο σπίτι.

Η σχετική καταγραφή, μαζί με πολλά άλλα δραματικά στοιχεία, προκύπτει από πολυεπίπεδη έρευνα που έκανε η «MARC», που έγινε για λογαριασμό της περιφέρειας Αττικής και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, την περίοδο 22 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου 2017. Η έρευνα δόθηκε τώρα επεξεργασμένη στη δημοσιότητα.

Βασικά ευρήματα:

Αδυναμία πληρωμής λογαριασμών: Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου (στουες άνεργους το ποσοστό αυξάνεται στο 60%). Το 43% δεν εξασφαλίζει ικανοποιητική θέρμανση (άνεργοι 60% , εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα 34%).

Εργασιακά. Οι 7 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα εργάζονται πλήρες ωράριο, οι 30 με μερική απασχόληση. Οι νέες  προσλήψεις γίνονται κατά 57% με μερική απασχόληση. Η μερική απασχόληση στις γυναίκες και στους νέους εργαζόμενους 18-34 ετών ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%). Το 43% αναγκάζεται να εργάζεται τις Κυριακές. Το 25% των προσλήψεων των τελευταίων ετών δεν έχει πλήρη ασφάλιση. Το 32% των εργαζομένων ετεροαπασχολείται (δουλειά άσχετη με σπουδές / ειδίκευσή τους).

Μισθολογικά. Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών είναι 806 ευρώ.  Τις χαμηλότερες αποδοχές  έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. 1 στους 5 εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό λιγότερα από 500 ευρώ (κάτω των 35 ετών κατά 31,5%, νεοπροσληφθέντες κατά   42,1%). Το 35% λέει πως οι υπερωρίες δεν πληρώνονται. Το 42,5% αναφέρει καθυστέρηση μισθού. Ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Ανεργία. 6 στους 10 ανέργους παραμένουν στην ίδια κατάσταση πάνω από δυο χρόνια.  Επίδομα παίρνει μόνο 1 στους 10. Μέσω του ΟΑΕΔ αναζητά εργασία 1 στους 5 (20,9%) και οι μισοί από αυτούς κύρια μέσω ΟΑΕΔ. Οι 6 στους 10 (62,1%) αναζητούν μια οποιαδήποτε δουλειά (ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι και/ή οι μεγαλύτεροι), ενώ μόλις 1 στους 4 θέλει δουλειά στο αντικείμενό του.

Συγκοινωνίες. Πάνω από το 50%  χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του. Το 48,5% δηλώνουν χαμηλό βαθμό ικανοποίησης. Βασικό πρόβλημα (76,6%) είναι η συχνότητα των δρομολογίων, κυρίως στα λεωφορεία. Ψηλότερος βαθμός ικανοποίησης καταγράφεται για τον ηλεκτρικό και το μετρό.