Ελλαδα

Ένωση Δικαστών κατά της Θάνου: Ανεπίτρεπτη η παρέμβασή της για τη Novartis

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπενθυμίζει ότι ανάλογη κίνηση είχε γίνει και με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4104027.jpg
Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη χθεσινή παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, για τη Novartis.

Η κυρία Θάνου υποστήριξε με δήλωσή της στο ΑΠΕ ότι δεν επιτρέπεται η διαβίβαση της επίμαχης δικογραφίας από τους ανακριτές Διαφθοράς στο Εφετείο, επιβεβαιώνοντας τη φημολογία ότι έχει ξεκινήσει σχετική συλλογή υπογραφών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπενθυμίζει ότι ανάλογη κίνηση είχε γίνει και στο παρελθόν με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και πως μόνοι αρμόδιοι να το κρίνουν είναι οι δικαστές του Εφετείου.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

Η χθεσινή δήλωση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένητουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της.

Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της Χρυσής Αυγής στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή.

Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού.

Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ