Ελλαδα

Η οδύσσεια της απαλλοτρίωσης: Συγγενής του Κώστα Γαβρόγλου γλιτώνει πρόστιμο 600.000 ευρώ με υπουργική τροπολογία

Η απαλλοτρίωση που «κόλλησε», η πλατεία που δεν έγινε και το σπίτι που σώθηκε στο παρά πέντε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gavroglu.jpg

Πόσο εύκολο είναι τελικά να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας πολίτης με το Δημόσιο, όταν αυτός που αναζητεί το δίκιο του δεν έχει συγγένεια με κάποιον υπουργό;

Ο αδελφός του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, χρειάστηκε υπουργική τροπολογία του Γιώργου Σταθάκη προκειμένου να διαγραφεί πρόστιμο 600.000 ευρώ που του είχε καταλογιστεί στο πλαίσιο απαλλοτρίωσης στον χώρο όπου βρίσκεται η κατοικία του.

Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, ο Δημήτρης Γαβρόγλου κινδύνεψε τον Φεβρουάριο του 2011 να χάσει τη μονοκατοικία στα Πηγαδάκια της Βούλας, καθώς αδυνατούσε να καταβάλει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε.

Το σπίτι των 200 τ.μ. βρίσκεται εντός οικοπέδου 900 τ.μ. Αγοράστηκε το 1992 έναντι 300.000 ευρώ. Στη συνέχεια βγήκε σε πλειστηριασμό, καθώς ένας από τους ιδιοκτήτες που το οικόπεδό του απαλλοτριωνόταν από τον Δήμο Βούλας για τη δημιουργία πλατείας προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε να εκδοθεί τιμή μονάδας για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση. Ενώ η αντικειμενική αξία της περιοχής είναι 580 ευρώ, το δικαστήριο έβγαλε τιμή μονάδας 1.900 ευρώ. Αποτέλεσμα, το κόστος της απαλλοτρίωσης να εκτιναχθεί στα ύψη, το ίδιο και η «λυπητερή» που αντιστοιχούσε στον κ. Γαβρόγλου.

Η δικαιολογημένη αδυναμία πληρωμής είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική κατάσχεση του ακινήτου, παραμονή Χριστουγέννων του 2010. Ο πλειστηριασμός απεφεύχθη χάρη σε δύο γεγονότα που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στο «Θέμα» ο κ. Γαβρόγλου: α) Στο νομοθετικό πλαίσιο του 2012 (Ν4067/2012) που ψήφισε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αλλά και β) στην αδυναμία και τα κενά της πράξης αναλογισμού (τη διαδικασία αποζημίωσης, δηλαδή, για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου) του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. 

Αδελφός υπουργού: Δεν ζήτησα ρουσφέτι. Ησυχάζω

«Οπως καταλαβαίνετε, εγώ την απαλλοτρίωση την έχω πληρώσει πολύ ακριβά. Εκείνο που με ανακουφίζει πλέον είναι ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση και σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ησυχάζουμε. Δεν ζήτησα ρουσφέτι αλλά εφαρμογή του νόμου» ανέφερε, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι ο δήμος, αντί να μας υπερασπιστεί, τάχθηκε υπέρ των οικοπεδούχων, καταβάλλοντας παχυλές αποζημιώσεις». 

Τι μέλλει γενέσθαι

Η υπουργική τροπολογία ανακαλεί εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί με παλαιότερους νόμους για τις απαλλοτριώσεις και επί της ουσίας κατανέμει τη δαπάνη της αποζημίωσης για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου σε όλους τους περίοικους. 

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που αναγκάζει τον δήμο να σταματήσει την απαλλοτρίωση» τόνισε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Όπως συμπλήρωσε, ο δήμος έχει πάρει δάνειο 3,5 εκατ. ευρώ για να «πρασινίσει» ένα διπλανό οικοδομικό τετράγωνο, εξ ου και η απαλλοτρίωση μπορεί να αρθεί.

Μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει για το τι θα γίνει με τα οικόπεδα που ο δήμος έχει ήδη αποζημιώσει, σε περίπτωση που προχωρήσει η άρση της απαλλοτρίωσης. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που παραχώρησαν με το αζημίωτο φυσικά τις περιουσίες τους για την κατασκευή της πλατείας στα Πηγαδάκια της Βούλας. Τουλάχιστον δύο αποζημιώθηκαν από τον δήμο με περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ και έχουν να λαμβάνουν και άλλα χρήματα ως αποζημίωση, εφόσον η απαλλοτρίωση συνεχιστεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ