Ελλαδα

Πού μπαίνουν υποχρεωτικά οι αντιολισθητικές αλυσίδες (εικόνες)

Έπιασαν δουλειά τα εκχιονιστικά σε Πελοπόννησο, Στερεά, Μαγνησία ακόμη και στην Κρήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8500025.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις ορεινές περιοχές της Κορινθίας και της Αρκαδίας εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της χιονόπτωσης, στη περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.

4328933.jpg
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις παρακάτω εθνικές και επαρχιακές οδούς της Κορινθίας: 

   *Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

   *Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

   *Δερβενίου - Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

   *Γκούρας - Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

   *Γκούρας - Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.

   * Γκούρας - Λυκούριας, από το 1ο έως 18ο χιλιόμετρο.

   *Κιάτου - Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

   *Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικάς - Τιτάνης, από το 1ο, έως το 130 χιλιόμετρο.

   *Γαλατά - Ψαριού, από το 2ο, έως το 9ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εθνικές οδούς

    *Τρίπολης -Πύργου, από το 35ο, έως το 60ο χιλιόμετρο.

   *Τρίπολης - Σπάρτης, από το 10ο, έως το 23ο χιλιόμετρο

   *Τρίπολης- 'Αστρους, από το 12ο, έως το 17ο χιλιόμετρο

   *Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, από το 29ο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

   *Πατρών - Τρίπολης, από το 124ο, έως το 134ο χιλιόμετρο.

Επίσης, στην παλαιά εθνική οδό Άργους- Τρίπολης, από το 58ο, έως το 56ο χιλιόμετρο, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού - δασικού οδικού δικτύου της Αρκαδίας.

«Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες, ώστε να μείνουν ανοικτοί όλοι οι δρόμοι, από και προς τα Καλάβρυτα, αλλά και όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο» λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν το χιόνι και τον παγετό, προσθέτει.

4328930.jpg


Τα συνεργεία της ΔΕΗ, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος σε κοινότητες του δήμου, που έχει διακοπεί λόγω πτώσης δένδρων, από το βάρος του χιονιού, πάνω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αναφέρει στο Γιώργος Λαζουράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, λόγω της πτώσης των δέντρων κοντά στην κοινότητα Μάνεσι, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση των αυτοκινήτων, στη εθνική οδό Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής εθνικές και επαρχιακές οδούς της Αχαΐας:

   *Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

   *Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.

   *Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.

   *Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης.

   *Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών.

   *Κλειτορίας - Αροανίας, έως και Ψωφίδα.

   *Κλειτορίας - Γκούρας, μέσω Λυκουρίας.

   *Ακράτας - Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

   *Ακράτας - Περιστέρας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

   *Αιγείρας - Περιθωρίου, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

   *Στην δημοτική Μίχα - Κομπηγαδίου - Δεμεστίχων - Λεοντίου - Ρακίτας.

Στερεά Ελλάδα

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα προβλήματα, λόγω του χιονιού, εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές, αφού είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για τις μετακινήσεις στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας -Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου - Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Στην Κρήτη

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς στο νησί αναμένεται, από σήμερα έως και την Κυριακή, επιδείνωση των καιρικών φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, καθώς επίσης και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Σε ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, καλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί, ενώ παράλληλα δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων.

4328957.jpg

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.

Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οι οδηγοί να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να ταξιδέψουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμήσουν τους κεντρικούς δρόμους, αλλά και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

18880431.jpg

Στη δυτική Μακεδονία

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας:

Γρεβενά: Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών:

από το 13ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Σαμαρίνας,

από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας,

από το 13ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Περιβολίου,

Καστοριά: Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 22ο έως το 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Φλώρινα: Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 18ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και σε όλο το Εθνικό και στο υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει ανοικτό, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διέυθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί στην Ημαθία, μόνο από το 8ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας-Κοζάνης, έως τα όρια του νομού Καζάνης.

Στην Πέλλα, στην ρπαρχιακή οδό Κερασιάς μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, ωσόσο οι οδηγοί μπορούν να κινούνται χωρίς αλυσίδες από την επαρχιακή οδό Άρνισσας -χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δρόμοι στη Χαλκιδική είναι ανοικτοί, ενώ αλυσίδες χρειάζονται μόνο το δίκτυο μέσα στα ορεινά χωριά Ταξιάρχης, Βαύδος και Δουμπιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ