Ελλαδα

Βόμβα στο Εφετείο Αθηνών: Τρομοκρατική επιχείρηση καταδρομικού τύπου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. (εικόνες)

«Υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα» δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής - Μεγάλες ζημιές στο κτίριο - Στα εγκληματολογικά εργαστήρια τα υπολείμματα του μηχανισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εφετείο Αθηνών, επίθεση
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Είδα δύο άντρες να κρατούν ένα σακίδιο πλάτης και να έχουν ανέβει τη σκάλα που οδηγεί στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του Εφετείου. Ήμουν μέσα στο κτίριο και τους είδα από τη τζαμαρία» ανέφερε σε άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ο αστυνομικός φρουρός που βρισκόταν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κτίριο, όταν σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη.

«Βγήκα έξω και τους φώναξα: "Τι θέλετε εδώ;". Τότε ο ένας εκ των δύο άφησε στην κολόνα το σακίδιο και στη συνέχεια τράπηκε μαζί με τον συνεργό του σε φυγή. Επί της οδού Λουκάρεως ήταν σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο, με το οποίο και διέφυγαν» πρόσθεσε.

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο αστυνομικός φρουρός ισχυρίστηκε ότι υπήρξε πυροβολισμός και δεν απέκλεισε οι δράστες να πυροβόλησαν προς το μέρος του για να μην τους ακολουθήσει. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στο σημείο βρέθηκε κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Επίθεση στην καρδιά της Δικαιοσύνης

Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για -καταδρομικού τύπου- επίθεση από τέσσερις τρομοκράτες, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να δηλώνει ότι «υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα». Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε επίσης «αποτρόπαια» και «καταδικαστέα εγκληματική πράξη» τη βομβιστική επίθεση.

Η βόμβα τοποθετήθηκε στις 02.50 τα ξημερώματα και πυροδοτήθηκε στις 03.25. Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός και οι καταστροφές μεγάλες, ειδικά στην είσοδο του κτιρίου.

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, με τα οποία δόθηκε χρονικό περιθώριο 40 λεπτών μέχρι την πυροδότηση των εκρηκτικών.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών

Στο μικροσκόπιο καμένο όχημα στα Εξάρχεια

Εν τω μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το κατά πόσο υπάρχει σύνδεση μεταξύ της βομβιστικής επίθεσης στο Εφετείο με ένα καμένο όχημα που εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στα Εξάρχεια πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε με γερανό της αστυνομίας.

Πώς έδρασαν

Οι κινήσεις των δραστών έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των αστυνομικών. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό εικόνων σε κάμερες της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταγραφεί το δρομολόγιο διαφυγής.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες είναι ένα βαν σκούρου χρώματος, με συρόμενη πόρτα. Το όχημα σταμάτησε έξω από το Εφετείο και από αυτό κατέβηκαν οι δύο από τους τέσσερις συνολικά επιβαίνοντες. Ο ένας εξ αυτών κρατούσε στα χέρια του το σακίδιο με τα εκρηκτικά, το οποίο και άφησε στην είσοδο του κτιρίου παρά τις φωνές του αστυνομικού φρουρού που επιχείρησε να τον σταματήσει χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την ώρα που ο ένας εκ των δραστών τοποθετούσε τη βόμβα στο σημείο, ο άλλος που βρισκόταν μαζί του, κάλυπτε τις κινήσεις του συνεργού του και δεν αποκλείεται να ήταν αυτός που πυροβόλησε.

Γυαλιά - καρφιά

Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι μεγάλες. Τζαμαρίες έχουν σπάσει μέχρι τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπως επίσης έχουν γίνει κομμάτια τζάμια παραθύρων και σε απέναντι πολυκατοικίες.

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μεγάλη η καταστροφή στην πρόσοψη των δικαστηρίων.

Συλλέγουν DNA

Επί τόπου παραμένουν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), συλλέγοντας στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών.

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εκτιμάται πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ωρολογιακός μηχανισμός μεγάλης ισχύος. Ήδη, τα υπολείμματα που βρέθηκαν, έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε.

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εφετείο Αθηνών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι στις επιθέσεις με εκρηκτικά που είχαν γίνει στα γραφεία τράπεζας στη Σανταρόζα και στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (Ο.Λ.Α.). Και στις δύο περιπτώσεις τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί σε σακίδιο πλάτης.

Κατεβάζει ρολά το Εφετείο

Λόγω των εκτεταμένων ζημιών, ελήφθη η απόφαση να ανασταλούν όλες οι προγραμματισμένες -για σήμερα- δικαστικές υπηρεσίες του Εφετείου Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ