- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
3 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο
Τι πιστεύουν για άλλες θεωρίες συνωμοσίας στη δημοσκόπηση της aboutpeople για το Athens Voice Radio 102,5
Τις τελευταίες μέρες γίνεται για ακόμα μια φορά συζήτηση για διάφορες «εναλλακτικές» θεωρίες. Από τη μία το συνέδριο εκείνων που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη και από την άλλη νέες αποτυχημένες προβλέψεις για το επερχόμενο τέλος του κόσμου. Για το λόγο αυτό η μηνιαία έρευνα της aboutpeople για το Athens Voice Radio 102,5 εξετάζει το τι σκέφτονται οι Έλληνες σχετικά με μερικές από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας.
Ας δούμε τα αποτελέσματα:
Το 15,5% μας απάντησε ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρχαν νεκροί.
Τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί, αλλά κάποιοι μας το κρύβουν.
Το 23,4% των ερωτώμενων εκτιμά ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προκαλέσουν αυτισμό.
Το 32,4% θεωρεί ότι μας ψεκάζουν, ποσοστό σχεδόν παρόμοιο με την έρευνα της ίδιας εταιρείας 2 χρόνια πριν. Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο ερώτημα σε δημοσκόπηση στις ΗΠΑ (2017) το 10% απάντησε ότι το θεωρεί δεδομένο και το 19% πιθανό να μας ψεκάζουν.
Τέλος το 2,5% πιστεύει ότι η θεωρία περί επίπεδης γης μπορεί να είναι αληθινή.
Ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρει:
«Ας αναγνωρίσουμε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και γενικότερα κάποιες υπερεκτιμημένες ιδέες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σαν παγκόσμιο φαινόμενο. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να «πιστέψουν» για πολλούς λόγους. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο τραυματισμός που προκάλεσε η απώλεια κτήσεων, νοητικών ή ξεκάθαρα υλικών, είναι ένας παράγοντας που εξηγεί και το ότι σημαιοφόρος στην παγκόσμια αντί-ορθολογική παρέλαση είναι η πληγείσα παλαιά μεσαία τάξη. Έτσι όταν το συλλογικό ασυνείδητο κινητοποιεί τις πλέον ανώριμες άμυνες, ο χθεσινός σοβαρός διπλανός συζητητής θα μεταθέσει και θα προβάλει τυχόν ευθύνες του στον κάθε «ψεκασμό». Θα αντιμετωπίσει ως βδέλυγμα την επιστήμη και θα υποθέσει επαναδιαπραγμάτευση με το επέκεινα. Θα τον ικανοποιήσει η ψευτοένταξη σε εναλλακτικές ομάδες που δεν πρόκειται ποτέ να κριθούν με όρους αυτού του κόσμου. Η απάντηση αντιμετώπισης τέτοιων στάσεων σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ακραία απορριπτική γιατί αυτό περιχαρακώνει τέτοιες ομάδες πίσω από νέα αναχώματα παραλογισμού. Με τη βοήθεια του κατάλληλου χρόνου, όλοι «οι άλλοι» έχουμε κοινοτικό καθήκον να βοηθήσουμε τον ορθό λόγο να ξανανικήσει ή έστω να μην χάσει».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Athens Voice Radio 102,5 από την aboutpeopleστις 20-21 Νοεμβρίου και συμμετείχαν 502 άτομα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές ανηλίκων στα νοσοκομεία
Τι αναφέρει διεθνής μελέτη
Τι ισχύει για Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Μασούτης, MyMarket και Lidl
Το χρονικό του συμβάντος
Έχουν ανακοινωθεί 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας
Το χρονικό της υπόθεσης
Μέχρι πότε παραμένει κρεμασμένο
Πώς γιορτάζεται από τη Σέριφο ως τα Μέγαρα
Το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει
Ακινητοποιημένα Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Τρένα, Προαστιακός - Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Πιο σοβαρά ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.