Ελλαδα

Δύο σκηνικά με χρυσαυγίτες

«Είστε ανεπιθύμητοι, να φύγετε»

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39616-84610.jpg

Σάββατο μεσημέρι, λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια. Κάποιοι της γειτονιάς έχουν μαζευτεί και κολλάνε αυτοκόλλητα και αφίσες για την ιστορία στη Μανωλάδα, με τους επιστάτες που πυροβόλησαν μετανάστες επειδή ζήτησαν να πληρωθούν. Σε κανένα πάγκο δεν υπάρχει ταμπελάκι «Μανωλάδα», μόνο «Ηλεία». Και κάπου εκεί ένας τύπος, γύρω στα 30, από την περιοχή, αρχίζει να λέει «καλά τους κάνανε» και να δηλώνει «εγώ είμαι Χρυσή Αυγή». Ένας φίλος που ήταν εκεί σχολίαζε μετά «άκου ρε, μερικοί νομίζουν ότι θα πουν Χρυσή Αυγή και ο κόσμος θα εξαφανιστεί». Η ιστορία τελείωσε με τον πάγκο να έρχεται στο κεφάλι του «καλά τους κάνανε» και τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται στους υπευθύνους της λαϊκής αγοράς για την παρουσία του συγκεκριμένου τύπου.

Άλλο σκηνικό, πριν κάνα δυο βδομάδες σε καφενείο στο Κουκάκι. Βράδυ γύρω στις 10, σχεδόν γεμάτο, όταν εμφανίζονται δύο τύποι γύρω στα 50, με τον έναν να φοράει μπουφάν pitbull ελλάς. Το παιδί που δούλευε εκείνη την ώρα πάει διακριτικά στα τραπέζια και ενημερώνει τον κόσμο, ότι θα τους διώξει κι αν γίνει φασαρία να τον υποστηρίξουν. Πάει, λοιπόν, και ρωτάει αυτόν με το μπουφάν: «Καλησπέρα. Ωραίο μπουφάν. Από πού το πήρατε;» Και απαντάει ο τύπος: «Από τη Χρυσή Αυγή. Από εκεί που τα παίρνουν όλοι». «Να σας πω, είστε ανεπιθύμητοι εδώ. Δεν σας σερβίρω. Καλύτερα να φύγετε». Αυτός με το μπουφάν κάτι πήγε να πει, να διαμαρτυρηθεί, πετάχτηκε και ο δεύτερος και έλεγε «εγώ δεν έχω καμία σχέση» και τέτοια, και τελικά φύγανε.

Κουβεντιάζαμε το δεύτερο περιστατικό με κάτι φίλους και λέγαμε φαντάσου τώρα, να μην ξέρεις τι γίνεται, και να έχεις πάει ας πούμε μετά από δυο μέρες εκεί και να πίνεις μπίρα και από το πουθενά να εμφανιστούν καμιά 10αριά χρυσαυγίτες και να σε κάνουν ασήκωτο. Από την άλλη, πάλι, αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, οπότε καταλήξαμε ότι καλά έκανε και τους ξαπόστειλε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ