Ελλαδα

Άνοιξε η πρώτη αγροτική φυλακή γυναικών (εικόνες)

Εγκαίνια παρουσία Κοντονή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377314-778880.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στα εγκαίνια της πρώτης αγροτικής φυλακής, στον Ελεώνα της Θήβας παρευρεθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Σε δηλώσεις του, άφησε αιχμές προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως δεν είχαν την πολιτική βούληση να υλοποιήσουν μια σωφρονιστική πολιτική, ενώ χαρακτήρισε ως «εμβληματικό έργο» τη δημιουργία των φυλακών.

Ειδικότερα, είπε: «Οι αγροτικές φυλακές γυναικών έρχονται να πληρώσουν τη συνταγματική επιταγή της ισότητας των φύλων, αφού μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αντίστοιχες δομές μόνο για άνδρες. Επιπλέον, αυτές οι δομές λειτουργούν προς όφελος των κρατουμένων, αφενός γιατί οι κρατούμενες λαμβάνουν ευεργετικό υπολογισμό ποινής και αφετέρου επειδή οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τους δίνουν τα εφόδια για την επανένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση».

Ενώ, πρόσθεσε: «Σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατάταξη, μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης στους δείκτες βελτίωσης των συνθηκών κράτησης».

Χαρακτηριστικά

Η πρώτη γυναικεία αγροτική φυλακή του Ελεώνα έχει στελεχωθεί και με επιστημονικό προσωπικό, ενώ έχουν διατεθεί οι κατάλληλοι χώροι διαμονής και έχουν προετοιμαστεί οι καλλιέργειες.

Έχει χωρητικότητα 30 κρατουμένων και ήδη έχουν μεταφερθεί εκεί οι πρώτες 12, οι οποίες διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα. Όπως έγινε γνωστό, ζουν σε καλύτερες συνθήκες με δημιουργική απασχόληση. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η υπευθυνότητά τους, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη.

Να σημειωθεί ότι η αγροτική φυλακή δημιουργήθηκε με μηδαμινά έξοδα. Επιπλέον, υπάρχει θέση βρεφονηπιοκόμου για να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών που είναι στη φυλακή με τη μητέρα τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ