- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Σαρωνικό: Έως και 500 εκατ. οι ζημίες σε τουρισμό κι εστίαση
Συντονιστικό όργανο από την κυβέρνηση για την απορρύπανση με μία εβδομάδα καθυστέρηση
Την ώρα που η κυβέρνηση συγκρότησε με μία εβδομάδα καθυστέρηση συντονιστικό όργανο για την απορρύπανση του Σαρωνικού, εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή, οι επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα είναι τρομερά επιζήμιες και σε οικονομικό επίπεδο.
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι ζημίες μπορεί να φτάσουν και τα 500 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Κερατσινίου και Δραπετσώνας κ. Νίκος Πέτσας «η προχθεσινή ρύπανση από το πετρελαιοφόρο δεν ήταν η μοναδική για την περιοχή Κερατσινίου Δραπετσώνας που σε σταθερή βάση είναι πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Η τωρινή ολοκληρωτική πλέον θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα ήρθε απλά να επικυρώσει το μέγεθος της αδιαφορίας, προκάλεσε ολοκληρωτική με τη σειρά της ζημιά στους επαγγελματίες με παραθαλάσσια καταστήματα, έκανε απαγορευτικό το ψάρεμα στους μικροεπαγγελματίες ψαράδες και πλημμύρισε με πετρέλαιο το λιμανάκι των Αλιέων».
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μείζον είναι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους τοπικούς αλιείς οι οποίοι βλέπουν μια περιοχή δράσης κι ενεργοποίησης τους να ερημώνει με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως για την πειραϊκή οικονομία η αλιεία και η ιχθυόσκαλα αποτελούν πνεύμονα απασχόλησης κι ανάπτυξης με επίδραση σε πόλεις όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι – Δραπετσώνα και φυσικά το νησί της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε να συνεπάγεται και μια πρωτοφανή κρίση για την οποία κανένας δεν μιλά. Πολύ περισσότερο η αρνητική επίδραση της πετρελαιοκηλίδας εντείνεται, αν αναλογιστούμε τη ζημιά που επήλθε στην τουριστική ζωή μιας περιοχής που έχει επενδύσει σημαντικά στην καφεστίαση όπως είναι οι περιοχές Α’ και Β’ Πειραιά.
«Θα νεκρώσει ο Πειραιάς»
Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης «μια πρώτη αρνητική εξέλιξη είναι πως η περίοδος έως και τις αρχές Οκτωβρίου που τουριστικά ο Πειραιάς κινείται και δέχεται επισκέψεις, θα νεκρώσει. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της ρύπανσης για δύο με τρεις εβδομάδες, η πόλη μας θα υποστεί ζημιά καθώς θα χαθεί η τελευταία περίοδος της καλοκαιρινής σεζόν. Όμως οι παράπλευρες απώλειες είναι μεγάλες εκτός της εστίασης και της βιομηχανίας της διασκέδασης ή του καφέ που σε μεγάλο βαθμό ζουν την περιοχή του Πειραιά και της παραλιακής και στις ενοικιάσεις σκαφών, στις δουλειές που σχετίζονται με τις μαρίνες που υπάρχουν εδώ, με όσους ασχολούνται γενικά στα θαλασσινά επαγγέλματα. Μακροχρόνια επίσης ανησυχούμε πως θα επηρεαστεί και συνολικά το τοπικό εμπόριο. Δεν είναι μικρό πράγμα να κολλήσει η ρετσινιά πως η περιοχή μας έχει μολυνθεί».
Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης επισημαίνει με τη δική του σειρά πως ξεκάθαρα η καθημερινότητα της περιοχής επηρεάζεται και πως η ζημιά αν και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί άμεσα ενδέχεται να ξεφύγει σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. «Δεν υπήρξε άμεση επέμβαση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Περιοχές τουριστικές όπως το Φάληρο που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία ή η Σαλαμίνα που έχει δικές της τουριστικές ζώνες έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες ενώ μην παραγνωρίσετε την αρνητική φήμη που θα υπάρξει. Κι όλα αυτά σε μια περιφέρεια που ήδη έχει τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας».
Συντονιστικό όργανο για αντιμετώπιση της διάσπαρτης ρύπανσης
Στη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της διάσπαρτης ρύπανσης σε παράκτιες περιοχές της Αττικής και της Σαλαμίνας , την εποπτεία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προχώρησε το με μία εβδομάδα καθυστέρηση το υπουργείο Ναυτιλίας. Επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου τίθεται ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όπως ανακοίνωθηκε, το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα ρύπανσης και τις διαθέσιμες δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ στόχος του θα είναι η έγκριση των καθημερινών σχεδίων απορρύπανσης που καταθέτει η ανάδοχος εταιρεία, η αξιολόγηση του αποτελέσματος των επιχειρήσεων και η ανάληψη επιπλέον δράσεων όπου χρειαστεί.
Επίσης, ορίστηκαν ανώτατοι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος υπεύθυνοι σε κάθε γεωγραφικό τομέα που περιλαμβάνει τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι, σε εικοσιτετράωρη βάση, θα επιτηρούν τις διαδικασίες απορρύπανσης που έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία και θα κρίνουν επιτόπου τις εκάστοτε ανάγκες.
Στο συντονιστικό όργανο επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ θα συμμετέχουν ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένα, Δημοσθένης Μπακόπουλος, ο Β' υπαρχηγός του σώματος Παναγιώτης Παρασκευάς, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά, αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λεοντάρας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, αντιπλοίαρχος Στυλιανός Μαρκουλάκης και ο λιμενάρχης Σαρωνικού, αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Σκιαδάς.
Στις συνεδριάσεις του συντονιστικού θα καλούνται, επίσης, εκπρόσωποι του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ορισθέντες γεωγραφικοί τομεάρχες του λιμενικού και εκπρόσωπος της αναδόχου αντιρρυπαντικής εταιρείας.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των δήμων του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού και της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο να καταγραφούν τα κατά τόπους προβλήματα, και να γίνουν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.
Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί δείγματα καυσίμων από παντού και ότι έχουν σταλεί για ανάλυση ώστε να λυθούν απορίες για το ποιο πλοίο ρύπανε.
Έρευνα και για το Blue Star Πάτμος
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα διαταχθεί έρευνα και για τη ρύπανση στο Πέραμα και για τη μεταφορά του Blue Star Πάτμος.
Είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκονται επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να κάνουν τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς ελέγχους, ενώ στον έλεγχο της ποιότητας των νερών έχουν εμπλακεί το ΕΛΚΕΘΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος εξήγησε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία (ΚΥΑ) για τη διαχείριση των αποβλήτων και το υπουργείο θα δώσει στους εκπροσώπους των ΟΤΑ οδικό χάρτη των ενεργειών που απαιτούνται για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Σύσκεψη την Τρίτη
Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας συγκαλεί νέα σύσκεψη με τους δημάρχους την Τρίτη, ενώ όπως έγινε γνωστό θα αναζητηθεί μέσω ΟΑΕΔ εξειδικευμένο στην απορρύπανση προσωπικό για να διατεθεί στις εταιρείες καθαρισμού.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι γίνεται αγώνας μεγάλος για την καταπολέμηση της ρύπανσης και ότι γι' αυτό απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι από τους δήμους: Ελληνικού - Αργυρούπολης, Κορωπίου, Πειραιά, Σαλαμίνας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Φαλήρου, Περάματος και Αλίμου. Συμμετείχαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας, Χρήστος Καπάταης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, με τη συνοδεία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού και του αρχηγού του Λ.Σ. - ΕΛ. ΑΚΤ.,αντιναύαρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη, επισκέφτηκε το σημείο του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη 2» και το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου.
Επίσκεψη Ν. Σαντορινιού-Στ. Ράπτη σε Ελληνικό και Γλυφάδα
Όλες τις παράκτιες περιοχές του Ελληνικού και της Γλυφάδας, όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, επισκέφθηκαν εκ νέου το Σάββατο προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιος Ράπτης, ο Λιμενάρχης Πειραιά Μιχάλης Λεοντάρας και στελέχη του Λιμενικού. Ο κ. Σαντορινιός, μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά, συναντήθηκε με τους αρμόδιους αντιδημάρχους του δήμου Αλίμου-Ελληνικού, αλλά και τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, όπου συζητήθηκαν επιχειρησιακά θέματα για την αντιμετώπιση ρύπανσης όπου παρατηρείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων για τον καθαρισμό των ακτών και επιπλέον πλωτά φράγματα στις θαλάσσιες περιοχές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς
Προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής
Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων
Υποθέτω ότι μια στο τόσο πρέπει και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να προσποιούνται αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές χωρίς άγχος
Θα τους απαγγελθούν κατηγορείς και θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πότε «έρχονται» οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Οργή Δούκα - «Αδιανόητη δικαστική απόφαση»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Από ρήγμα μικρότερο του 1 χλμ. τα 2,8 Ρίχτερ
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY
Δύο σεισμοί μέσα σε δύο ώρες σημειώθηκαν στην Αγία Παρασκευή
Το εστιακό του βάθος ήταν 5χλμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.