- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο πιλότος που είχε διαφύγει με το αεροπλάνο του στην ΕΣΣΔ
Η ιστορία του Μιχάλη Μανιαδάκη
Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο συνταξιούχος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Μιχάλης Μανιαδάκης, που στα χρόνια της χούντας είχε διαφύγει αεροπορικά στη Σοβιετική Ένωση, ζητώντας (και παίρνοντας) πολιτικό άσυλο.
Λεπτομερέστερα, το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 1970 ο υποσμηναγός Μανιαδάκης -αντιφρονών και κυνηγημένος από τη δικτατορία, μετά από συνεχείς δυσμενείς μεταθέσεις- διέφυγε από το αεροδρόμιο Ηρακλείου με μια ντακότα (ήδη τότε απαρχαιωμένο δικινητήριο ελικοφόρο), πέταξε για οχτώ ώρες πάνω από την Ελλάδα και την Τουρκία κι έφτασε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Πετούσε 16 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και τη στεριά, χωρίς πλοηγό και δίχως όργανα πορείας, νύχτα, δεν πιάστηκε από ραντάρ τριών χωρών, δεν καταρρίφτηκε (κάτι που η χούντα ζήτησε από τους Τούρκους) και τα κατάφερε, αφήνοντας πίσω φίλους, οικογένεια και συγγενείς.
Μετά τον αεροπορικό του άθλο, στη Σοβιετική Ένωση δούλεψε οικοδόμος. Η χούντα έκρυψε φυσικά το γεγονός από τα μίντια. Όταν όμως το καθεστώς έπεσε, ο Μανιαδάκης γύρισε στην Ελλάδα, καταδικάστηκε σε μια μικρή τυπική ποινή και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του σμηναγού. Δούλεψε πιλότος ψεκαστικών και μετά εκλέχτηκε τρεις φορές δήμαρχος στο Δήμο Καλού Χωριού Λασιθίου.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στο χωριό του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δυο τους συνδέονταν με στενή φιλία
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην αγροτοδασική έκταση - Καλούνται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία
Μια νέα δομή δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας για ευάλωτες ομάδες ανοίγει τις πόρτες της στις 19 Ιουλίου
Από 20 έως 31 Ιουλίου - Δωρεάν δεκαήμερη φιλοξενία
Οδηγίες του Δήμου προς τους πολίτες για την προστασία τους
Έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επιχειρεί και ένα ελικόπτερο
Γιατί έσπασε, πότε έχει ξανασυμβεί
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα επεισόδια φέρεται να ξεκίνησαν όταν ένα άτομο άρπαξε μία αλυσίδα από το λαιμό μίας γυναίκας στην περιοχή Προσφυγικά
Πότε θα δούμε το ουράνιο φαινόμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.