Ελλαδα

Κύθηρα - Στάχτη χιλιάδες στρέμματα - Μάχη με τις φλόγες (εικόνες, video)

Επιχειρούν 3 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366919-758771.jpg
EUROKINISI

Mάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι στα Κύθηρα, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη, κατακαίγοντας το νησί. Ήδη, έχουν καταστραφεί 15.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού.

Δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί, στην περιοχή Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του, κήρυξε τον δήμο Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας  οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα. 

Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού, σύμφωνα με την πυροσβεστική, τρία αεροσκάφη τύπου καναντέρ, ενώ αναμένεται και η συμβολή ενός ελικοπτέρου Σινούκ.

Επιπλέον αναχώρησε για το νησί πλοίο με ενισχύσεις και συγκεκριμένα οκτώ οχήματα με 32 πυροσβέστες και 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Ο δήμαρχος Κυθήρων- Αντικυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής εκτίμησε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση σε αρκετά μέτωπα, προειδοποίησε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας των ανέμων.

Παράλληλα, ζήτησε να μην επαναληφθεί ότι έγινε χθες, όταν αποχώρησαν τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής, κάτι που είχε ως συνέπεια, όπως είπε, να καεί το 1/3 του νησιού.

Επιπλέον ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πρόσθεσε ότι κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι.

«Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν εκ περιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους», απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου «έχουν καεί 15.000 στρέμματα δάσους», ενώ ο ίδιος υπογράμμισε  ότι από τη Δευτέρα η πρώτη προτεραιότητα θα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που θα χρειαστεί το νησί, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει νέα προβλήματα τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ο κ. Χαρχαλάκης ανέφερε ότι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, σημείωσε όμως ότι κανένας δεν κοιμήθηκε, καθώς υπήρχε ο φόβος. «Δόθηκε μάχη στις αυλές των σπιτιών, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ούτε τραυματισμοί, πέρα από έναν πυροσβέστη που ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», σημείωσε ο ίδιος.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες, ελαιόδεντρα, αλλά και μελίσσια.

Στην περιοχή Αρωνιάδικα, η φωτιά έκαψε στάβλους και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι υπήρξε ανησυχία μεταξύ των επισκεπτών, αλλά δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για αν και πόσοι έφυγαν. Πάντως, κάποιοι αναχώρησαν από τα Κύθηρα.

Το Σάββατο, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου, να κηρυχθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ