Ελλαδα

Το «κάστανο» δεν είναι λείψανο. Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας «αδειάζει» ιερείς και πιστούς

«Πολλές φορές η αγάπη και ο σεβασμός για τους Αγίους μας, οδηγεί σε υπερβάλλοντα σεβασμό των αντικειμένων τους»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364291-753457.jpg
agrinioport.gr

Την αντίδραση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προκάλεσε η διάσταση που δόθηκε στην έκθεση προς προσκύνηση ενός κάστανου του Οσίου Παΐσιου του Αγιορείτου. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί πιστοί προσκύνησαν ένα κάστανο που είχε βράσει ο Αγιορείτης μοναχός. Το κάστανο τοποθετήθηκε σε τραπέζι στο Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Αγρίνιο, τον τόπο του μαρτυρίου του. Ο Όσιος Παΐσιος είχε ευλογήσει πολλά βρασμένα κάστανα και τα είχε χαρίσει σε ομάδα φοιτητών που τον είχαν επισκεφθεί. Παραμονή της εορτής του Αγίου τελέστηκε αγρυπνία στη μνήμη του Οσίου και οι πιστοί προσκύνησαν το κάστανο.

Η Ιερή Μητρόπολη φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από την πρωτοβουλία του ναού του Αγίου Δημητρίου.

Η ανακοίνωση:

Την παραμονή της 12ης Ιουλίου 2017, επί τη μνήμη του συγχρόνου μας Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, πραγματοποιήθηκαν Ιερές Ακολουθίες και Αγρυπνίες σε πολλούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ιερά Αγρυπνία έγινε και στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου – όπου ο τόπος μαρτυρίου του.

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με θλίψη και πόνο παρακολουθεί την αναστάτωση και αναταραχή των πιστών, που προέκυψε από το γεγονός της παρουσίας αντικειμένου ευλογίας από τον Όσιο Παΐσιο, ως λανθασμένης εκθέσεως αυτού προς προσκύνηση των πιστών. Με πολλή αγάπη και κατανόηση αφουγκράζεται τις διαμαρτυρίες του πιστού λαού, ο οποίος ευρισκόμενος σε σύγχυση, δικαιολογημένα ανησυχεί.

Πολλές φορές η αγάπη και ο σεβασμός για τους Αγίους μας, οδηγεί σε υπερβάλλοντα σεβασμό των αντικειμένων τους, τα οποία σίγουρα αποτελούν ιδιαίτερη προσωπική ευλογία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εξισώνονται με τα Ιερά Λείψανα και τις θαυματουργές Εικόνες, που αντίστοιχα είναι ή τμήματα από το ίδιο το σώμα των Αγίων μας ή εικονίζουν το ιερό τους πρόσωπο.

Ευχόμαστε, όλοι να παραμένουμε πιστοί στην Δογματική Διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία ακόμη και για τις Ιερές Εικόνες των Αγίων διδάσκει ότι αποτελούν το αισθητό μέσο ανάμεσα στους πιστούς και στο πρωτότυπο, το οποίο είναι αθέατο γι' αυτούς. «Άλλο γαρ εστί εικών και άλλο το εικονιζόμενον», λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έχοντας μεγάλη εκτίμηση, ευλάβεια και σεβασμό στην τιμή των Αγίων και τα Ιερά Λείψανά τους, διαχωρίζει απ’ αυτά, ως οφείλει, την κάθε ευλογία που προέρχεται από εκείνους ως ένα σημαντικότατο εποπτικό μέσο πνευματικής διδασκαλίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος αποφαίνεται για τις Εικόνες: «α γαρ ο λόγος της ιστορίας δι’ ακοής παρίστησι, ταύτα γραφική σιωπώσα δια μιμήσεως δείκνυσι».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ