Ελλαδα

«Κακοκαιρία Μέδουσα» Ένα όνομα που ξεκίνησε από μια φάρσα.

Πώς δόθηκε το όνομα "Μέδουσα" και διαδόθηκε από τους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364263-753349.jpg

Τώρα που πέρασε η έντονη καλοκαιρινή κακοκαιρία, ας μάθουμε με ποιον «επιστημονικό» τρόπο βγήκε το όνομα «Μέδουσα» που το αναφέρουν ακόμη και στην κρατική τηλεόραση. 

Όλη η ιστορία είναι μια πολύ πετυχημένη φάρσα, μπορείτε να το πείτε και «τρολιά» αν θέλετε. Το όνομα «Μέδουσα» διαδόθηκε από ιστοσελίδες και blogs και πέρασε σε επαγγελματίες της ενημέρωσης. Το εντυπωσιακό είναι, πως το όνομα «Μέδουσα» χρησιμοποιήθηκε  ακόμη και στην κρατική τηλεόραση.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

ΑΝΤ1: Στο έλεος της “Μέδουσας” η χώρα (βίντεο)

ΑΝΤ1: “Σαρώνει” στο πέρασμά της η “Μέδουσα”(φωτο)

STAR: Η Μέδουσα έρχεται και στην Αττική! Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες- Ένας νεκρός κι απίστευτες καταστροφές

Και μερικά παραδείγματα από τη σελίδα της κρατικής τηλεόρασης:

Σάρωσε στο πέρασμά της η «Μέδουσα» (video)

Προβλήματα από την «Μέδουσα» – Ενδείξεις για νεκρό από κεραυνό – Εγκλωβισμοί (video)

Σάρωσε η «Μέδουσα» το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας (video)

Φυσικά υπήρχαν και αναφορές όπως «Τα πλοκάμια της μέδουσας» ή «Το ένα πλοκάμι της μέδουσας χτύπησε τη Χαλκιδική» και άλλα παραπλήσια.

Όπως αναφέραμε παραπάνω το όνομα «Μέδουσα» είναι μια πολύ πετυχημένη φάρσα, που δείχνει την δύναμη του διαδικτύου και το μέγεθος της παραπληροφόρησης. Πως όμως ξεκίνησε αυτή η φάρσα;

Στην ομάδα του facebook «Ο κακός μας ο καιρός» που απαρτίζεται από χομπίστες «μετερεωλόγους», τα μέλη χιουμοριστικά αποφάσισαν να δώσουν όνομα στο καλοκαιρινό κύμα κακοκαιρίας. Στο «τραπέζι¨της χιουμοριστικής συζήτησης έπεσαν διάφορα ονόματα όπως, ¨Αγλαΐα, Αριάδνη, Νηρηίδα, Τσούχτρα, Κρυσταλία λίμνη και Pamela Aderson».

Επικράτησε το «Μέδουσα» και ο νονός το μετέφερε στο blog του, το northmeteo.gr. Από εκεί τη σκυτάλη πήραν οι αναδημοσιεύσεις από blog και ενημερωτικές σελίδες, με αποτέλεσμα η φάρσα να φτάσει στους επαγγελματίες της ενημέρωσης, τα κανάλια της χώρας, ακόμη και στην κρατική τηλεόραση.

Τα μέλη της ομάδας το διασκέδασαν, αλλά παράλληλα προβληματίστηκαν για το μεγάλο πρόβλημα της διάδοσης χωρίς κανένα έλεγχο.

Με αυτό τον τρόπο ένα όνομα που δόθηκε από τα μέλη μιας ομάδας του facebook που αστειεύτηκαν μεταξύ τους, έφτασε να γίνει επίσημο όνομα καταιγίδας (λες και είναι κάποια τροπική καταιγίδα ή τυφώνας) μέχρι και την κρατική τηλεόραση. Ένα χαρακτηριστικό παράδηγμα που δείχνει το μεγάλο πρόβλημα της παραπληροφόρησης και της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής δημοσιευμάτων.

Περιμένουμε να δούμε τον καύσωνα με όνομα «Καψούρας» και την χιονοθύελλα «Αφρούλα». Όλα είναι πιθανά σε αυτή τη χώρα.


Πηγή: Ellinika Hoaxes

ΠΡΟΣΦΑΤΑ