Ελλαδα

Κοτζιάς: Η επίλυση του Κυπριακού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη στρατιωτική ασφάλεια

Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την ασφάλεια στη Μεγαλόνησο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362207-749642.jpg
ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

«Το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου» και «η απομάκρυνση των στρατευμάτων από το νησί» αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα που πρότεινε για τη συγκρότηση των δύο ομάδων εργασίας στην πρωινή συνεδρίαση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν - Μοντάνα της Ελβετίας η ελληνική πλευρά. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς κατά την άφιξή του στην απογευματινή συνεδρίαση. «Το νέο καθεστώς ασφάλειας» ξεκίνησε και ήδη εξετάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, υπογραμμίζοντας: «Εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι η ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου».

Σχετικά με τη δεύτερη ομάδα εργασίας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα συμφωνηθεί και θα συγκροτηθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αναφέροντας ότι αφορά «στην απομάκρυνση των στρατευμάτων». Όπως είπε, «αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί και ο κ. Τσαβούσογλου επί του θέματος αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν ξέρω αν συμφωνεί, αλλά θα συμμετάσχει».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε δηλώσει νωρίτερα πως «δεν υπάρχει καμία επίλυση του Κυπριακού χωρίς την παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ