Ελλαδα

Σκουπίδια: Ανυποχώρητοι Σκουρλέτης και ΠΟΕ-ΟΤΑ – Ένταση στο υπουργείο Εσωτερικών (video)

Εισαγγελική παρέμβαση για τους τόνους απορριμμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360754-747097.jpg
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Κι ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, υπουργός και ΠΟΕ-ΟΤΑ εμφανίζονται τη Δευτέρα το πρωί

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha δήλωσε πως το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους και θα ψηφιστεί άμεσα, σημειώνοντας ότι η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου «δεν οδηγεί πουθενά», με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Σκουρλέτης: Εκτός τόπου και χρόνου η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πρόσθεσε επίσης πως «η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου». Εκτίμησε ότι τελικώς οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σκουρλέτης: Οι συνδικαλιστές ανοίγουν τον δρόμο στους ιδιώτες

Όπως εξήγησε, με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση -έπειτα από συνεννόηση με την ανεξάρτητη αρχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- ενώ είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.

Σημείωσε πως ένα τμήμα εργαζομένων έχει αναστείλει τις κινητοποιήσεις και εργάζεται ήδη στην Αθήνα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας πως αφενός έχει καταργηθεί ο σχετικός νόμος και αφετέρου δεν «θεωρεί ότι μπορεί να λύνονται έτσι ζητήματα».

Αυτή την ώρα ξεκινά η συγκέντρωση στην Αθήνα της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Για την Πέμπτη, έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν συμβασιούχοι των δήμων με αίτημα την μονιμοποίησή τους.

Τη διαμαρτυρία διοργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ με συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στη συνέχεια με πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, της Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου, εκτός των άλλων, να γνωστοποιήσει την πρότασή της για τη λύση του ζητήματος με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει, ειδικότερα, οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους στη συγκεκριμένη θέση.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε ένταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Εισαγγελική παρέμβαση για τους τόνους των απορριμμάτων στους δρόμους της Αθήνας

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια έρευνας για τα συσσωρευμένα σκουπίδια που επί μέρες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αυτεπαγγέλτως διογκώμενων αδικημάτων που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκίζης, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ