Ελλαδα

Σύσκεψη για το πρόβλημα των οσμών σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα

«Έντονες και δυσάρεστες οσμές δημιουργούν εύλογη ανησυχία στους κατοίκους»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359814-745496.jpg
EUROKINISSI

Τα χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και η αντιμετώπιση των έντονων και δυσάρεστων οσμών που εκδηλώνονται κατά περιόδους στην περιοχή του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή (Δευτέρα) σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, πρόκειται για περιοχή με συσσωρευμένα και χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με μεγάλο αριθμό βαρέων και οχλουσών βιομηχανικών και βιοτεχνικών χρήσεων. «Η εκδήλωση κατά περιόδους έντονων και δυσάρεστων οσμών επιβαρύνει το περιβάλλον και δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους κατοίκους» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, από τους μέχρι σήμερα ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει εντοπιστεί η προέλευση των οσμών και η ταυτοποίηση του είδους του ρυπαντικού φορτίου.

Τις επόμενες μέρες συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, προκειμένου να σχηματίσουν πληρέστερη εικόνα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ αποφασίστηκε, η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας να συνεργαστούν συστηματικά με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Δημόκριτου και την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου, αξιοποιώντας τον επιστημονικό εξοπλισμό, την επιστημονική γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν τα εργαστήρια, να πραγματοποιηθούν σε συστηματική και μακροχρόνια βάση έλεγχοι και μετρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των ρύπων που προκαλούν τα φαινόμενα των δυσάρεστων οσμών, εξετάζεται η δυνατότητα αγοράς και εγκατάστασης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικού εξοπλισμού - μόνιμου σταθμού ελέγχου.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, εκπρόσωποι της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του Δημόκριτου, της ΕΥΔΑΠ, του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ