Ελλαδα

Online άδειες για τα drones

Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356017-737807.jpg
EPA/FELIPE TRUEBA

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια για πτήσεις συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών -των γνωστών drones- έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα, η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριξης του σχετικού κανονισμού για τα drones, δίνει πλέον τη δυνατότητα άμεσης υποβολής των δικαιολογητικών για την αδειοδότηση, παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της πορείας της αίτησης, άμεσης επικοινωνίας για την επίλυση αποριών, υποβολής σχεδίων πτήσης, καθώς και διευθέτησης του συνόλου των διαδικασιών που άπτονται τις πτήσεις με drones.

Μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο είναι προσβάσιμο από την ιστοσελίδα της ΥΠA (hcaa.gr ή ypa.gr), μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να εγγραφεί στο Μητρώο ή να υποβάλει ένα αίτημα μέσω της ΓΓΠΣ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) και της εφαρμογής του Taxis.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαδραστικός χαρακτήρας της εφαρμογής επιτρέπει την καταχώρηση στοιχείων χειριστή ή κατόχου drone απευθείας, τα οποία καθίστανται άμεσα διαθέσιμα προς διεκπεραίωση από την υπηρεσία χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

Μάλιστα, η ειδική ιστοσελίδα είναι κρυπτογραφημένη ώστε να διακινούνται με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν οδηγίες και υποδείξεις με τη μορφή απλών μηνυμάτων σχετικά με τα αιτήματα που υποβάλλουν. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για το ακριβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημα που έχει υποβληθεί, ενώ κάθε επικοινωνία (αιτήματα, φόρμες που υποβάλλονται, υποδείξεις υπαλλήλων της ΥΠΑ κ.λπ.) έχει χρονική σήμανση ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του ιστορικού της διαδικασίας.

Παρέχονται επίσης γεωγραφικές πληροφορίες για πιθανές απαγορεύσεις των πτήσεων των drones. Ταυτόχρονα οι πολίτες ενημερώνονται για έκτακτες περιστάσεις, όπως για το εάν η πτήση επιτρέπεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Προσφέρονται επίσης πληροφορίες για τον εναέριο χώρο στον οποίο κινούνται τα drones και από άλλους φορείς όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΛΑΣ και άλλους.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη
Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη

Μεγαλώνουμε, γερνάμε και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα δυο-τρία απλά πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι οι κίνδυνοι από την ηλιακή ακτινοβολία και τη σωματική καταπόνηση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.