Τα Ellinika Hoaxes καταρρίπτουν την είδηση ότι «σφάζουν ζωντανά τα προσφυγόπουλα οι Τούρκοι»
Ο ψευδής ισχυρισμός πίσω από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα
Το τελευταίο διάστημα είδε το φως της δημοσιότητας και κοινοποιήθηκε σε πάρα πολλές σελίδες -αλλά και από πολλούς χρήστες- ένα βίντεο που περιέχει σκληρές εικόνες και στο οποίο υποτίθεται πως παρακολουθούμε κλοπή ανθρωπίνων οργάνων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με ένα εκ των σχετικών δημοσιευμάτων που αναφέρονταν στη συγκεκριμένη είδηση, ένας δημοσιογράφος και ακτιβιστής από τη Συρία, ονόματι Maytham AlAshkar, ανήρτησε στο λογαρασμό του στο Facebook ένα βίντεο στο οποίο άγνωστοι παίρνουν τα όργανα από τα παιδιά προσφύγων ενώ αυτά είναι ακόμα εν ζωή.
Ο ίδιος σχολιάζει σχετικά στο βίντεο: «Φρικιαστικό βίντεο από την Τουρκία: Παίρνουν τα όργανα παιδιών της Συρίας ενώ είναι ακόμη ζωντανά! Η διακίνηση οργάνων είναι πολύ ενεργή στην Τουρκία, πρόκειται για μια μεγάλη μαφία. Αρκετοί Σύριοι πρόσφυγες που έφτασαν στην Τουρκία, σκοπεύοντας να πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαφανίστηκαν. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα! Κοινοποιήστε το αμέσως!».
Εμείς ανατρέξαμε στα ellinika hoaxes, τη σελίδα που αποκαλύπτει τις λεγόμενες ψευδείς ειδήσεις και η οποία αναζήτησε την πιστότητα της είδησης και του βίντεο.
Σύμφωνα με τη σελίδα, πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως -ύστερα από τη σχετική αναζήτηση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω βίντεο είναι πραγματικό αλλά «δεν έχει καμιά σχέση με κλοπή ανθρώπινων οργάνων στην Τουρκία ή σε κάποια άλλη χώρα. Αυτό που βλέπουμε στο βίντεο, είναι ένα μικρό ιατρείο σε χωριό στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας».
Όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, τα πτώματα «είναι θύματα βομβαρδισμού [...] Το κοριτσάκι δεν κλαίει γιατί κατάλαβε πως θα του κλέψουν τα όργανα, αλλά πιθανότατα γιατί πονάει και σε καμιά σκηνή δεν βλέπουμε οτιδήποτε σχετικό με ανθρώπινα όργανα».
Μάλιστα, τα ellinika hoaxes κατόρθωσαν να βρουν και την πραγματική είδηση πίσω από το βίντεο. Δείτε ολόκληρη την ανάλυσή τους εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιχείρηση-αστραπή της Αστυνομίας
Τι πραγματικά συμβαίνει στην ατμόσφαιρα
Λόγω των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση της υγείας του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ
Τρεις συλλήψεις από την Αστυνομία στην Αχαΐα
Πότε γιορτάζουν τελικά ο Γιώργος, η Γεωργία και η Γωγώ
Μέχρι πότε πρέπει να βγάλουμε καινούργια
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πρωτοφανείς εικόνες αντίκρυσαν κάτοικοι - Η πιθανή σύνδεση με τις εργασίες της γραμμής 4 στο Μετρό
Το χρονικό της υπόθεσης
Τροποποιήσεις στην κυκλοφορία από την Τροχαία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.