Ελλαδα

Στον αέρα τα AirBNB στην Ελλάδα

ΠΟΜΙΔΑ: Η κυβέρνηση αντί να διορθώνει το νομοθετικό πλαίσιο, δημιουργεί πλήρη αβεβαιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351705-729655.jpg

«Σε νομοθετικό κενό βρίσκονται οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις μέσω AirBNB κ.ά.  διαδικτυακών πλατφορμών, στις παραμονές της έναρξης της τουριστικής περιόδου, καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα αναστέλλεται η ισχύς των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πέρυσι για την οικονομία διαμοιρασμού, οδηγώντας σε ουσιαστική κατάργηση του θεσμού τουλάχιστον για τη φετινή περίοδο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Με επιστολή διαμαρτυρίας προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση, αντί να διορθώσει τις απαράδεκτες, περιοριστικές προϋποθέσεις που θεσπίστηκαν πέρυσι με το νόμο 4446/2016 (μέχρι δύο μισθώσεις ανά ΑΦΜ, πλαφόν στο εισόδημα έως 12.000 ευρώ ετησίως κλπ.), προχωρά σε αναστολή του θεσμικού πλαισίου «δημιουργώντας πλήρη αβεβαιότητα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να τις εκμισθώσουν κατά την εφετεινή τουριστική περίοδο, ελπίζοντας όχι να πλουτίσουν, αλλά να ανταποκριθούν τουλάχιστον στις πολλαπλές φορολογικές και δανειακές τους υποχρεώσεις».

«Η αναστολή σύμφωνα με το άρθρο 36 του νόμου 4465/2017 ισχύει για διάστημα ενός μήνα μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τους όρους συνεργασίας του Δημοσίου με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η οποία αναμένεται από πέρυσι. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης η δημιουργία μητρώου για την εγγραφή των ιδιοκτητών», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ