Ελλαδα

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τις προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε βάρος των τριών υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας και κάθε άλλου υπευθύνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346908-720166.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τριών υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας και κάθε άλλου υπευθύνου ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με την υπόθεση του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ. 

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της απάτης από κοινού, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος και τη βλάβη τρίτου και της υπεξαγωγής εγγράφου από κοινού, με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους.  

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε να αρχειοθετηθεί η υπόθεση όσον αφορά στους υπαλλήλους, με το σκεπτικό ότι η εμπλοκή τους αφορά στην εκτέλεση εντολών των προϊσταμένων τους. Η κρίση όμως αυτή, δεν έγινε δεκτή από την εισαγγελία Εφετών, η οποία επέστρεψε στο Πρωτοδικείο την υπόθεση με την παραγγελία για την άσκηση δίωξης. 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή διαφθοράς. 

Για το θέμα του επίμαχου διαγωνισμού, έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Κώστα Τζαβάρα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη . 

Το σκέλος της αναφοράς των βουλευτών της ΝΔ κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του κ. Πολάκη, έχει διαβιβαστεί από τον περασμένο Ιούλιο στη Βουλή.

Οι κ.κ. Γεωργιάδης και Τζαβάρας με την αναφορά τους ζητούσαν να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες «για τη δέσμευση και παράνομη επεξεργασία» των πρωτότυπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψήφιων ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τα όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο κ. Πολάκης και στελέχη του γραφείου του επεξεργάστηκαν τις αιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ και αντικατέστησαν τον κατάλογο επιτυχόντων που είχε εκδώσει η ειδική επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ με δικό τους κατάλογο.  

Η θέση του υπουργείου Υγείας στα καταγγελλόμενα ήταν ότι η επεξεργασία αφορούσε μόνο διορθώσεις λαθών στις μοριοδοτήσεις υποψηφίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ