Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός απολύθηκε επειδή διαγνώσθηκε με ηπατίτιδα Β

Ο σύλλογος «Προμηθέας» καταγγέλλει πως υπήρξε «αδικαιολόγητη διάκριση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340659-708583.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», ένας αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να απολύθηκε τον περασμένο μήνα επειδή διαγνώστηκε με ηπατίτιδα Β.

Ειδικότερα, ο «Προμηθέας» υποστήριξε την προσφυγή του συγκεκριμένου ασθενή στο Συνήγορο του Πολίτη, «προς άρση της άδικης αυτής απόφασης» ενώ επισημαίνει πως μετά από διεξοδική ανάλυση της υπόθεσης προέκυψε «το αυτονόητο συμπέρασμα, ότι η διαγραφή του συγκεκριμένου προσώπου από την αστυνομία συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση και ενισχύει το κοινωνικό στίγμα σε βάρος μίας νόσου».

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Θεσσαλονίκης εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός δε δύναται να εργαστεί σε υπηρεσίες γραφείου της αστυνομίας.

Μεταξύ άλλων, ο σύλλογος αντιπαραθέτει χαρακτηριστικά: «Η αποπομπή του δεν βασίζεται καν σε επιστημονικά δεδομένα, αφού από την άσκηση των καθηκόντων του συγκεκριμένου προσώπου δεν προκύπτει καμία απολύτως περίπτωση μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Β. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη απόλυση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αντιεπιστημονικές αγκυλώσεις και σε στερεότυπες αντιλήψεις που υπάρχουν για τους φορείς χρόνιων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα Β».

Ακόμη, ο «Προμηθέας» τονίζει πως «η ανεμπόδιστη εργασία ασθενών με ιογενείς ηπατίτιδες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κανένα κίνδυνο μετάδοσης της Ηπατίτιδας Β».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ