Ελλαδα

Ιωάννινα: Ο σεισμός μετακίνησε την Πίνδο

Το «ανάστροφο» ρήγμα που προκαλεί ανησυχία στους σεισμολόγους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327617-677026.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Προς τα δυτικά μετακίνησε την Πίνδο (το όρος Μιτσικέλι) ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ιωάννινα το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στα Νέα, στην περιοχή υπάρχουν μικρά ρήγματα με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο τα οποία με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν έχουν πολλές πιθανότητες να δώσουν έναν νέο μεγάλο σεισμό. Ωστόσο, όπως λέει, «πάντα υπάρχει ένα αλλά».

Το άγνωστο ρήγμα

Κατά τον κ. Λέκκα τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς το ρήγμα που προκάλεσε τον προχθεσινό σεισμό, το οποίο ξεκινάει από το Καλπάκι με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ) δεν είναι γνωστό «και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ιστορία του».

Όπως ανέφερε ο γεωλόγος-σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Θανάσης Γκανάς στην εφημερίδα «Τα Νέα», «το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός είναι ότι έγινε στο προαναφερόμενο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη Ιωαννίνων. Έτσι, μάθαμε ότι υπάρχουν ρήγματα σε βάθος από 8 έως 15 χιλιόμετρα για τα οποία έως τώρα δεν είχαμε ενδείξεις, αφού δεν ξέραμε την ακριβή τους θέση».

Κατά τον κ. Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι το οποίο ξεπροβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν, όπως προαναφέρθηκε, να μετακινηθεί η Πίνδος ελάχιστα προς τα δυτικά.

Ανησυχία για το «ανάστροφο» ρήγμα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος ο οποίος μίλησε επίσης στα Νέα, τόνισε ότι οι ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό εκτείνεται σε μια μεγάλη περιοχή 15 χιλιομέτρων.

«Πρόκειται για ένα ανάστροφο ρήγμα» εξηγεί ο καθηγητής, ο οποίος προσθέτει: «Η πλάκα κάτω από την περιοχή της Ανατολικής Ελλάδας ανεβαίνει πάνω από αυτή της Δυτικής Ελλάδας με κέντρο τη Ζίτσα, περιοχή γνωστή για τα ανάστροφα ρήγματα. Για αυτή την περιοχή υπάρχουν καταγραφές ιστορικές για μεγάλους σεισμούς τον 17ο, τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Ο τελευταίος σεισμός έγινε το 1898 και ήταν μεγέθους περίπου 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Τέλος, σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί στην περιοχή της Ηπείρου, είναι στην Κόνιτσα, το 1996, μεγέθους 6 Ρίχτερ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.