Ελλαδα

Μάχη για τις εργοδοτικές εισφορές: Αντίθετος ο Μίχαλος στην αύξηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316746-624815.jpg

Αντίθετος στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων με την κυβέρνηση, είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι το σύνολο της αγοράς διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, ο κ. Μίχαλος, σε σημερινή δήλωσή του, αποσαφηνίζει: «Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ' επέκταση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Τα επιμελητήρια, για τον λόγο αυτό, κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου να συνεκτιμηθεί σε κάθε απόφαση για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί μία νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μία αναπτυξιακή μεταρρύθμιση».

Κόντρα Μίχαλου - Κορκίδη 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει κάποιο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών, ο κ.Μίχαλος είπε πως «θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Κορκίδης με ποια λογική πήγε στη συνάντηση στο Μαξίμου. Τόσο ο κ. Κορκίδης όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι είχαν αρνητική στάση απέναντι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Το ΕΒΕΑ κατέθεσε ολοκληρωμένη έρευνα και πρόταση για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κορκίδης υποστήριξε πως στο Μέγαρο Μαξίμου πήγαν γιατί τους κάλεσαν και τόνισε: «Το νέο Ασφαλιστικό είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί με άλλη φιλοσοφία και σε άλλη λογική και πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις. Δεν μπορεί εμείς οι κοινωνικοί εταίροι να γυρίσουμε την πλάτη σε ένα μείζον θέμα, όταν στη Βουλή συμφωνούν για ήσσονος σημασίας θέματα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα χατίρι σε κανένα κόμμα για τόσο σοβαρά θέματα και να κάνουμε κομματικές αντιπαραθέσεις για το Ασφαλιστικό».

Ο κ. Μίχαλος απάντησε: «Κύριε Κορκίδη, δεν κάνουμε το χατίρι σε κανένα κόμμα». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ συνέχισε, λέγοντας πως δέχθηκε πιέσεις για τη στάση του στη συνάντηση. «Σας το λέω επειδή χθες δέχθηκα τηλέφωνα από κάποιους ότι "καλά εσύ, Νέα Δημοκρατία, πας και συζητάς το Ασφαλιστικό και βάζεις πλάτη;", γι' αυτό σας το λέω και επειδή από τέτοια τηλέφωνα δεν χαμπαριάζω και μπορεί να δεχθήκατε κι εσείς κάποια τηλέφωνα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ