Ελλαδα

Πήγαμε στο «Επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315893-623319.jpg

Το τριήμερο που μας πέρασε έλαβε χώρα για 12η χρονιά «Το Επισκεπτήριο» στο Εργαστήρι Μαιρηβή στο Μεταξουργείο, στα πλαίσια του προγράμματος «Λόγος και Ύφασμα» της «Άρσις». Πρόκειται για μία Έκθεση με κούκλες, ραμμένες από κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας (πρώην Κορυδαλλού). 

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2002 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά μετά από ένα χρόνο σταμάτησε λόγω έλλειψης πόρων», μας λέει η κα Εύα Χειλαδάκη, υπεύθυνη του προγράμματος, που τη συναντήσαμε στο χώρο που πραγματοποιήθηκε η Έκθεση. «Ουσιαστικά, συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα κατόπιν πρωτοβουλίας εθελοντών. Είναι ένα από τα προγράμματα με την πιο μαζική συμμετοχή που έχουν αντέξει πιο πολύ στο χρόνο. Πριν τη μεταφορά των φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών, τα μαθήματα γίνονταν πιο συχνά αλλά λόγω απόστασης γίνονται πιο αραιά. Είναι ένας από τους λόγους που ονομάσαμε την Έκθεση ”Επισκεπτήριο”», εξηγεί.

image

Η «Άρσις» είναι ανεξάρτητη κοινωνική οργάνωση που δραστηριοποιείται για την πρόληψη της κοινωνικής περιθωριοποίησης και τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των νέων έως 25 ετών καθώς και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Σε ό, τι αφορά τη φυλακή, δραστηριοποιείται στον τομέα της υποστήριξης νέων κρατουμένων αλλά και στον τομέα επανένταξης αποφυλακισμένων.

«Αν δεν υπήρχαν δραστηριότητες, καθημερινά στις εφημερίδες και τα κανάλια θα είχατε θέματα μέσα από τις φυλακές. Είναι πολύ εύκολο να γίνει καυγάς σε συνθήκες εγκλεισμού», μας λέει χαμογελώντας η κα Φωτεινή, πρώην κρατούμενη των Φυλακών Θήβας που εκθέτει ακόμα ορισμένα από τα έργα της στο «Επισκεπτήριο».

Κάθε έργο είναι ξεχωριστό. Με ρετάλια από υφάσματα που προορίζονταν για κάποιο κάδο σκουπιδιών ως βασικό υλικό και χρωματιστές κλωστές, αποκαλύπτεται μέσα από το αποτέλεσμα μία νέα εικόνα που σαν προέκταση έχει την εικόνα του εαυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χειροτεχνήματα εκτίθενται προς πώληση σε διάφορες εκθέσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ μόνιμα στέκια τους είναι το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς και η «Άρσις» στην Αθήνα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις κατατίθενται στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

image

image

image

Ρενέ Γκάτση, Εύα Χειλαδάκη & Ευτυχία Γεωργιάδη από την Ομάδα

image


Info: www.arsis.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ