Ελλαδα

Καμίνης: Προτιμώ, τη συνέχεια και τη συνέπεια από τη συναισθηματική παρόρμηση

Δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων για το θέμα της αποτέφρωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
314795-232600.jpg

«Σε σοβαρά θέματα όπως η αποτέφρωση προτιμώ τη συνέχεια και τη συνέπεια παρά τη συναισθηματική παρόρμηση, που δεν διαρκεί πολύ», τόνισε ο Δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας για την αποτέφρωση στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Γνωρίζετε ίσως, ότι μερικές μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014, σε συνέντευξη τύπου παρουσίασα τη νομοθετική πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου, για την κατασκευή και χωροθέτηση αποτεφρωτηρίων και ζήτησα από τα πολιτικά κόμματα την ψήφισή της. Χωρίς τη νομοθετική έγκριση της ρύθμισης αυτής, θα ήταν αδύνατη η κατασκευή αποτεφρωτηρίου, αφού το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε από το 2006ήταν απολύτως ανεπαρκές. Γι' αυτό άλλωστε ούτε ο Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη ούτε εγώ στην Αθήνα κατορθώσαμε να φτιάξουμε αποτεφρωτήρια στους δήμους μας.

Σε χρόνο ανύποπτο μεν, φορτισμένο όμως από την πολιτική αριθμητική της προεκλογικής αντιπαράθεσης, έθεσα ως μία από τις προτεραιότητες της δεύτερης δημαρχιακής θητείας μου, ένα δικαίωμα για το οποίο αγωνίστηκα, δίδαξα στο Πανεπιστήμιο και υπηρέτησα ως Συνήγορος του Πολίτη. Τότε με στήριξαν ελάχιστοι, κάνοντας προφανώς πολιτικούς υπολογισμούς, που εγώ ουδέποτε για θέματα δικαιωμάτων θα επέτρεπα στον εαυτό μου να κάνει. Σήμερα, η πρόταση Αλιβιζάτου είναι νόμος του κράτους. Η καθυστέρηση που βαρύνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναντίρρητη, έστω και αν δεν συγκρίνεται με τις χαμένες δεκαετίες, που χάθηκαν μέχρι να πεισθεί η Πολιτεία. Επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα σενάρια, και στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις πιθανότητες γραφειοκρατικών ή άλλων καθυστερήσεων. Όντως, η καθημερινότητα αποτελεί έναν αδιάψευστο μάρτυρα και το πεδίο όπου τελικά κρίνονται όλοι και όλα. Όμως για τόσο σοβαρά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτό της αποτέφρωσης των νεκρών, προτιμώ τη συνέχεια και τη συνέπεια, παρά τη συναισθηματική παρόρμηση, που συνήθως δεν διαρκεί και πολύ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ