Ελλαδα

Ταπείνωση τύπου «Αμπού Γκράιμπ» στη Λεωφ. Αλεξάνδρας

Καταγγέλλουν στην εφημερίδα Guardian οι "15" διαδηλωτές του αντιρατσιστικού κινήματος

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27364-62171.jpg

Οι 15 συλληφθέντες μέλη αντιρατσιστικού κινήματος μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα The Guardian και κατήγγειλαν ότι υπεβλήθησαν βασανιστήρια από αστυνομικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ο δικηγόρος των μελών του αντιρατσιστικού κινήματος μίλησε για «βασανιστήρια και ταπείνωση» αντίστοιχη με εκείνη των Αμερικανών δεσμοφυλάκων στις φυλακές «Αμπού Γκράιμπ» του Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι οι 15 είχαν συλληφθεί έπειτα από συμπλοκή με μέλη του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή». Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης 3.000 ευρώ.

Η πρώτη ομάδα των συλληφθέντων είπε στη βρετανική εφημερίδα «πως αστυνομικοί τους χαστούκισαν και τους χτύπησαν, ενώ άλλοι τους έφτυναν. Επίσης δήλωσαν ότι τους έριχνα φως στα μάτια με φακούς και λέιζερ όλη τη νύχτα για μείνουν ξύπνιοι. Άλλοι από τους συλληφθέντες κατήγγειλαν πως τους έσβηναν τσιγάρα και τους έκαιγαν με αναπτήρες».

                                                  n 

Τα μέλη μιας δεύτερης αντιφασιστικής ομάδας, τα οποία συνελήφθησαν σε εκδήλωση συμπαράστασης στους πρώτους συλληφθέντες, κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν, ότι τους ανάγκασαν να ξεγυμνωθούν και να σκύβουν μπροστά στα μάτια αστυνομικών και άλλων διαδηλωτών εντός του αστυνομικού τμήματος.

Κάποιοι είπαν: «οι αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν τα πάντα με το κινητό τους και απειλούσαν να ανεβάσουν τις φωτογραφίες μας στο ίντερνετ και να δώσουν τις διευθύνσεις μας στη Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι συλληφθέντες έμειναν χωρίς νερό και χωρίς νομική υποστήριξη για 19 ώρες. «Διψούσαμε τόσο που πίναμε νερό από τις τουαλέτες», είπε μία εκ των μελών της αντιρατσιστικής ομάδας.

Ένας από τους «15» με χτυπήματα στο κεφάλι και σπασμένο χέρι καταγγέλλει πως τα τραύματά του προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και πως η αστυνομία του αρνήθηκε ιατρική περίθαλψη μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας. «Με έφτυσε και μου είπε: Θα πεθάνετε όπως οι παππούδες σας στον εμφύλιο», φέρεται να δήλωσε αστυνομικός που πρώτα έδωσε κλοτσιά στα γενετικά όργανα ενός κρατούμενου κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Οι αστυνομικοί φέρονται να χρησιμοποίησαν ακόμα και taser. «Είναι σαν ηλεκτροσόκ. Τα πόδια μου είχαν παραλύσει για κάποια λεπτά και έχασα την ισορροπία μου».

                                                  n

Στις καταγγελίες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ απάντησε: «Δεν υπήρξε καμιά χρήση βίας από αστυνομικούς εναντίον οποιουδήποτε στη ΓΑΔΑ. Η ελληνική αστυνομία εξετάζει και ερευνά εις βάθος κάθε καταγγελία για χρήση βίας εκ μέρους αστυνομικών. Εάν προκύψουν οι όποιες ευθύνες, η αστυνομία λαμβάνει τα απαιτούμενα πειθαρχικά μέτρα κατά των υπαίτιων αστυνομικών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία σέβεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ασκεί βία».

Η μηχανοκίνητη διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μετά την επίθεση που δέχθηκε κέντρο της κοινότητας των Τανζανών από ομάδα 80 – 100 ατόμων κοντά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα «προπύργιο της Χρυσής Αυγής», όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας.

Το άρθρο κλείνει με την εξής παράκληση ενός διαδηλωτή: «Οι δημοσιογράφοι εδώ δεν γράφουν τίποτα για όλα αυτά. Πρέπει να τους πείτε τι συνέβη εδώ, σ’ αυτή την εδώ τη χώρα που έχει υποφέρει τόσα από το φασισμό. Κανείς δε θα δώσει προσοχή, εάν εσείς δεν γράψτε για όλα αυτά στο εξωτερικό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ