Ελλαδα

9 +1 λόγοι για τους οποίους χρειαζόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ένα κείμενο από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα Γυναικών και ΛΟΑΤΙ -Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
122245-274051.jpg

Από το 1975, η 8η Μαρτίου έχει αποτελέσει σημείο συσπείρωσης για τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως μια ημέρα εορτασμού για τα επιτεύγματα των γυναικών αλλά και ημέρα μνήμης και επισήμανσης των σοβαρών ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, 41 χρόνια αργότερα, είναι ακόμα απαραίτητη;

Η απάντηση είναι ναι! Οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορεί να έχουν επιτύχει πάρα πολλά σε τομείς όπως η πολιτική, οι επιστήμες, οι τέχνες, ο αθλητισμός ή οι επιχειρήσεις όμως εξακολουθούν να αγωνίζονται. Και ο αγώνας τους δεν περιορίζεται σε διεκδικήσεις για ίσες αμοιβές ή προνόμια στην εργασία, αλλά για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.

image

Ιδού, τουλάχιστον 9 +1 λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ:

1. Γιατί, ακόμα και σε χώρες του δυτικού κόσμου, όπως η Ελλάδα, όπου θεωρητικά η ψαλίδα της ανισότητας βάσει φύλου έχει μικρύνει, στην πράξη φαίνεται πως τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των γυναικών είναι ιδιαίτερα υψηλά, ενώ τα ποσοστά δίωξής τους πολύ χαμηλά.

2. Γιατί,η πλειοψηφία των θυμάτων βιασμού είναι γυναίκες και κορίτσια (cis και trans). Ο βιασμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως βίαιη πρακτική επιβολής εξουσίας πάνω σε ένα άλλο άτομο, ακόμα και ως όπλο πολέμου. Παράλληλα, τα θύματα βιασμού εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα με κοινωνικό στιγματισμό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους αποδίδεται μερίδιο ευθύνης λόγω της «συμπεριφοράς» ή του «ντυσίματός τους».

3. Γιατί, για τις εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ (πορνεία, ερωτικές ταινίες, stripclubs), η σεξουαλική κακοποίηση και η εκμετάλλευση θεωρείται «μέρος της δουλειάς» και σπάνια καταγράφεται ή καταγγέλλεται, αφού η εξάσκηση του επαγγέλματος θεωρείται άμεσα (πλήρης ποινικοποίηση) ή/και έμμεσα (ποινικοποίηση των πελατών) παράνομη.

4. Γιατί, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), το 70% των θυμάτων σωματεμπορίας (trafficking) σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες και κορίτσια.

5. Γιατί, σε πολλές χώρες του κόσμου, υπάρχουν κορίτσια που εξαναγκάζονται σε γάμο. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, μία στις τρεις γυναίκες σήμερα έχει παντρευτεί πριν την ηλικία των 15 ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό εξαναγκαστικών γάμων είναι η Μπουρκίνα Φάσο, όπου το 52% των κοριτσιών εξαναγκάζεται σε γάμο πριν την ηλικία των 18.

6. Γιατί, υπάρχουν νομοθεσίες, στο πλαίσιο των οποίων το σώμα της γυναίκας επί της ουσίας ελέγχεται από τρίτους. Και αυτό γίνεται άλλοτε άμεσα, όπως με την ποινικοποίηση της άμβλωσης στη Χιλή, στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Ιρλανδία και άλλοτε έμμεσα, μέσω ανεπαρκών νομοθεσιών που δεν προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εγκύων. Σημειωτέoν πως περίπου το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου η έκτρωση είτε απαγορεύεται εξ ολοκλήρου, είτε επιτρέπεται μονάχα σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της γυναίκας. Η δίκη σας άσκηση πίεσης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Καλέστε την Ιρλανδία να αποποινικοποιήσει την έκτρωση!

7. Γιατί, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους. Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί μια καθημερινή πραγματικότητα για τις γυναίκες, όπου και αν βρίσκονται. Μια μελέτη του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι το 43% των νεαρών γυναικών στο Λονδίνο έχει υποστεί παρενόχληση στο δρόμο. Η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική βία αποτελούν μάστιγα και για τις γυναίκες πρόσφυγες, καθώς-όπως οι ίδιες δηλώνουν σε έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας-αντιμετωπίζουν βία, επιθέσεις και σεξουαλική εκμετάλλευση σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους, ακόμη και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

8. Γιατί, ενώ οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, η συμμετοχή τους τόσο στη δημόσια εκπροσώπηση όσο και στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια παραμένει σχετικά χαμηλή.

9. Γιατί, υπάρχουν γυναίκες που καταδικάζονται, ακόμα και σε θανατική ποινή, επειδή υπερασπίστηκαν τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση δύο κοριτσιών στην Ινδία, στις οποίες επιβλήθηκε η ποινή του βιασμού, επειδή ο αδελφός τους είχε αναπτύξει ερωτική σχέση με γυναίκα διαφορετικής κάστας.

10. Γιατί, ακόμη και το 2016 παραμένει δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικό, να είσαι Γυναίκα.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.