Ελλαδα

Η A.V. στηρίζει τη «σχεδία»

Έχεις 3 ευρώ; Μάθε πώς μπορούν να πιάσουν τόπο.

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
119939-268289.jpg

Η Athens Voice αγαπά τους δρόμους αλλά αυτό το Σάββατο έχει έναν λόγο παραπάνω για να βγει έξω και να σαπορτάρει το περιοδικό «σχεδία». Κοστίζει 3 ευρώ και είναι ένας συγκινητικός και αλληλέγγυος τρόπος για να βοηθήσεις το κίνημα International Network of Street Papers – INSP. «114 εφημερίδες δρόμου, 36 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (www.insp.ngo).

Σε αυτή την ομπρέλα αλληλεγγύης μέλος είναι και η «Διογένης ΜΚΟ», που εκδίδει το περιοδικό δρόμου «σχεδία». Η «σχεδία» στοχεύει στην άμεση υποστήριξη συμπολιτών μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας: άστεγοι, άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι συμπολίτες μας που βρίσκονται, είτε στα πρόθυρα της αστεγίας, είτε ζουν στο δρόμο ή σε προσωρινά και ακατάλληλα καταλύματα (rough sleepers), είτε είναι περισσότερο από τρία ή τέσσερα χρόνια εκτός της αγοράς εργασίας.Μέσω της συμμετοχής τους στις δράσεις της οργάνωσης μπαίνουν σε μια διαδικασία κοινωνικής επανένταξης, καθώς μέχρι χθες ήταν «αόρατοι» (δικός τους όρος). Μετά από χρόνια ξυπνούν το πρωί και έχουν έναν χώρο και ανθρώπους να τους υποδεχθούν, μια δουλειά να πάνε, μια ευκαιρία να μιλήσουν με κόσμο, να συνδιαλλαγούν, να συνάψουν φιλίες, να διασκεδάσουν, να έχουν ένα έσοδο. Απολαμβάνουν την ανακατάκτηση της αίσθησης του «ανήκειν». Ότι, δηλαδή, είναι ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας όλων μας. Και η ελπίδα για ολική επαναφορά γίνεται σιγά-σιγά.

Στον κόσμο του κοινωνικού και εκδοτικού κινήματος που είναι το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου (INSP), κάθε χρόνο, η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο πωλητές των περιοδικών δρόμου (International Vendors Week). Στο πλαίσιο, δε, αυτής, τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη διοργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις ακριβώς για να αναδείξουν τους πρωταγωνιστές και την ουσία των εντύπων: Τον ίδιο τον άνθρωπο, τον πωλητή που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή.

Μια από τις πιο δημοφιλείς δράσεις, στις οποίες από το Φεβρουάριο του 2014 συμμετέχει και το ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία», είναι το (κατά την αγγλική) «Celebrity Selling», η πώληση, με άλλα λόγια, του περιοδικού, για μία ώρα, από επώνυμους συμπολίτες μας.

Αυτό το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 ως τις 13:00, λοιπόν, προμηθευτείτε το αγαπημένο σας περιοδικό από τον αγαπημένο επώνυμο πωλητή της περιοχής σας!

image

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και σημαντικοί συμπολίτες μας που διακρίνονται για το έργο τους ο καθένας στον δικό του χώρο φορούν το κόκκινο γιλέκο των πωλητών της «σχεδίας» και καταλαμβάνουν για μία ώρα ένα από τα πόστα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους στις πωλήσεις. Κυρίως, όμως, έχουν και οι ίδιοι την ευκαιρία να γνωριστούν με τον τακτικό πωλητή της ημέρας, να μάθουν από πρώτο χέρι περισσότερα για τον καθημερινό αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή και να στείλουν, εντέλει, το δικό τους μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι συμμετοχές φέτος είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, επιβεβαιώνοντας ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε «επώνυμους» έχουν επαφή με την κοινωνία και την πραγματικότητα, είναι παρόντες και αλληλέγγυοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για μια δίκαιη κοινωνία.

image

Στην Αθήνα, το γιλέκο της «σχεδίας» θα φορέσουν οι συγγραφείς Αύγουστος Κορτώ (στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων επί της οδού Καλλιδρομίου) και Βασίλης Αλεξάκης (πλατεία Κολωνακίου), οι τραγουδιστές Μάρκος Κούμαρης των Locomondo (πλατεία Μοναστηρακίου), Πάνος Μουζουράκης (σταθμός μετρό Ακρόπολη), Νατάσσα Μποφίλιου (Σύνταγμα, έξοδος Μετρό), Μαριέττα Φαφούτη (Σύνταγμα, αρχές της Ερμού), Πάολα Φωκά (πλατεία Καπνικαρέας), οι ηθοποιοί Γιούλικα Σκαφιδά (Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου) και Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Μοναστηράκι, έξοδος οδού Αθηνάς), ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου (πλατεία Αγίας Ειρήνης) και η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου.

image

Στη Θεσσαλονίκη, στα πόστα τους θα είναι στην ώρα τους και θα σας περιμένουν οι Χρήστος Κιούσης και Γιάννης Σερβετάς από τους Ράδιο Αρβύλα (Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ ο πρώτος και Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας ο δεύτερος), η ηθοποιός Γιολάντα Μπαλαούρα (Τσιμισκή και Π. Μελά), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διάσημος πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης (Τσιμισκή και Π.Π. Γερμανού) και οι δημοσιογράφοι Χάρης Αρβανιτίδης (Τσιμισκή και Βενιζέλου), Στέφανος Διαμαντόπουλος (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), Κωστής Ζαφειράκης (Πλατεία Αγ. Σοφίας), Νικόλ Καζαντζίδου (Τσιμισκή και Ι. Δραγούμη), Έλσα Ποιμενίδου (Τσιμισκή και Κομνηνών) και Στέφανος Τσιτσόπουλος (Μητροπόλεως και Αγ. Σοφίας).

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 ως τις 13:00, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ