Ελλαδα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση της Μανωλάδας

Ίδιες οι εργασιακές συνθήκες και σήμερα, καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον Απρίλιο του 2013 η Ελλάδα έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο όταν μετανάστες εργάτες σε χωράφια φράουλας πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ επειδή ζήτησαν να πληρωθούν. Οι εργάτες αυτοί ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε παράγκες και για τη «διαμονή» τους σε αυτές τις παράγκες τους κρατούνταν ο μισός μισθός - όταν και αν τον έπαιρναν. Ήταν η πρώτη υπόθεση μαζικής εργασιακής εκμετάλλευσης που έφτασε στα ελληνικά δικαστήρια αλλά για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν τιμωρήθηκε κανείς. Τώρα το θέμα επανέρχεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από προσφυγή 42 μεταναστών-εργατών και ο Βασίλης Κερασιώτης, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και δικηγόρος των προσφευγόντων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μας μιλάει για τις εξελίξεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά τις 20 Ιανουαρίου θα εξετάσει την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας). Θυμίστε μας τι είχε γίνει τότε στη Μανωλάδα.

Εκατόν είκοσι εργάτες γης μην αντέχοντας άλλο επί έξι μήνες απλήρωτοι, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, και οι εργοδότες τους αντικατέστησαν φέρνοντας άλλους. Όταν αντέδρασαν σ΄ αυτό άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Καταδικάστηκαν οι δύο από τους τέσσερις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Ως προς το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αθωώθηκαν. Η υπόθεση κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την εξάντληση των προβλεπόμενων στην Ελλάδα δικαστικών ενεργειών.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) χαρακτήρισε «σημαντική» αυτή την εξέλιξη, την εξέταση, δηλαδή, της υπόθεσης από το ΕΔΑΑ. Για ποιο λόγο;

Η υπόθεση της «Μανωλάδας» είναι ιδιαίτερα σημαντική, η πρώτη για εργασιακό trafficking που αφορά στη χώρα μας και εκτιμήθηκε ότι έπρεπε να λάβει ευρύτερες διαστάσεις και να εξετασθεί από αρμόδια όργανα και εκτός Ελλάδας, όπως προβλέπεται από Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Το δικαστήριο θα εξετάσει για πρώτη φορά ένα φαινόμενο μαζικής εργασιακής εκμετάλλευσης υπό το φως του άρθρου 4 κι έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τη νομολογία του στο άρθρο 4 παρ. 1 και 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας). Θα εξετάσει, για πρώτη φορά, αν φαινόμενα τύπου Mανωλάδας (που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) εμπίπτουν στο κανονιστικό περιεχόμενο της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας. Η ενέργεια που κοινοποιήθηκε είναι η πρώτη, η διαδικασία θα διαρκέσει επί μακρόν για να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση για ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε σχέση με αυτή.

Το ΕΣΠ έχει υπόψη του καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά καταναγκαστικής εργασίας στη χώρα μας μετά την υπόθεση της Μανωλάδας;

Καταγγελίες δεν έχουμε επισήμως, ωστόσο από την επικοινωνία με τους ανθρώπους στη Μανωλάδα η κατάσταση παραμένει ίδια όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας.