Ελλαδα

Μέτρα προστασίας όταν η φωτιά πλησιάζει σε σπίτια

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103068-204808.JPG

Κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας είδαν τις  φλόγες να ακουμπούν στα σπίτια τους και οφείλουν να ξέρουν πώς να προστατευτούν για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό «199».

Στην Πυροσβεστική πρέπει να δώσετε σαφείς πληροφορίες για το ακριβές σημείο που βρίσκεται το σπίτι, την κατεύθυνση της πυρκαγιάς και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Μετά, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει:

.να μαζέψετε τις τέντες στα μπαλκόνια και τα παράθυρα.

.να κλείσετε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα και πόρτες) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

.να συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και να τους απλώσετε ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.

Αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει ακόμη να μεριμνήσετε και να κλείσετε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι. Αν μένετε σε μονοκατοικία, τοποθετήστε μια σκάλα στην εξωτερική πλευρα του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της φωτιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη. Και αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Στην περίπτωση που η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας μην εγκαταλείψετε το κτίριο πάρα μόνο αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη Γενική Γραμματεία Προστασίας, μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο: η πιθανότητα επιβίωσης μέσα σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Προσέξτε!

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

-κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα

-φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός

-απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα

-μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα

-κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

-γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.

-συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο

-φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας για την περίπτωση διακοπής του ρεύματος.

Μόλις περάσει η φωτιά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις περάσει η φωτιά είναι να βγείτε από το σπίτι και να σβήσετε τις μικροεστιες που έχουν απομείνει. Στη συνέχεια, ελέγξτε τουλάχιστον για 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ