- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Πάγωσαν» προσωρινά οι νέοι δασμοί 50% των ΗΠΑ στα καναδικά προϊόντα
Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις που έπονται
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε προσωρινά τους νέους δασμούς 50% στον Καναδά - Τι προβλέπει η συμφωνία
ΗΠΑ και Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αποτρέποντας προσωρινά την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών 50% σε καναδικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι ανέστειλε για τρεις ημέρες την εφαρμογή των μέτρων, καθώς, όπως υποστήριξε, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, με την οριστικοποίηση των σχετικών εγγράφων να εκκρεμεί.
Οι νέοι δασμοί, που είχαν ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου, αφορούσαν καναδικά προϊόντα αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, από τσιμέντο και μπίρα έως μπαστούνια του χόκεϊ. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι τα μέτρα αποτελούν απάντηση στην πολιτική του Καναδά απέναντι σε αμερικανικά προϊόντα και στα οικονομικά αντίποινα που είχε επιβάλει η Οτάβα.
ΗΠΑ - Καναδάς: Σκληρές διαπραγματεύσεις για το εμπόριο
Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις, με την καναδική διαπραγματευτική ομάδα να παραμένει στην Ουάσιγκτον και τον πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η Οτάβα επιδίωξε να αποτρέψει τους νέους δασμούς, αλλά και να περιορίσει τα ήδη υφιστάμενα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ.
Παρά τη συμφωνία, πάντως, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο Κάρνεϊ τόνισε ότι «μένει ακόμη δουλειά να γίνει», καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία.
Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μεγάλο μέρος των καναδικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ καλύπτεται από την τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Οι εμπορικές σχέσεις των τριών χωρών, όμως, παραμένουν εύθραυστες, καθώς η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει εντείνει τις πιέσεις και τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της συμφωνίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώτη μεγάλη εσωτερική πρόκληση για τον Ζελένσκι
Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις που έπονται
Καταγράφει τις επιθέσεις με το κινητό του
Φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν τις επόμενες ώρες
Χωρίς αεράμυνα μεγάλες ουκρανικές πόλεις
Ποιος κερδίζει όταν κοιτάζουμε το νύχι αντί για την είδηση;
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Η Κύπρος και η Βουλγαρία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιθανών στόχων ιρανικών αντιποίνων»
Τι αναφέρει η αστυνομική έκθεση
«Ήταν ατύχημα», τα τελευταία του λόγια
Για «πολιτικοποιημένο» θεσμό, κάνει λόγο η κυβέρνηση Τραμπ
Ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ανέπτυξε το νέο ανθρωποειδές μέσα σε περίπου τρεις μήνες
Οι νικητές έλαβαν έπαθλο μόλις 5 δολάρια
O Ράσμουσεν θεωρείται ο «πατέρας» της 24ωρης αθλητικής τηλεόρασης
Η εταιρία απορρίπτει τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι έχει λάβει μέτρα για την προστασία των νεαρών χρηστών
O νεαρός βρισκόταν σε καταμαράν μαζί με περίπου 15 άτομα
Για επιθέσεις στη Ρωσία με βρετανικής κατασκευής drone διαμαρτύρεται η Μόσχα
Οι επιθέσεις εναντίον του ABC, που ξεκίνησαν μετά την επιστροφή του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2025, «εντείνονται»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.