- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
ΔΠΔ: Δύο γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια τον Καρίμ Χαν για σεξουαλική κακοποίηση
Mίλησαν στο CNN ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την απομάκρυνσή του
ΔΠΔ: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του εισαγγελέα Καρίμ Χαν από υπάλληλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πρώην συνεργάτιδα του
Δύο γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, για σεξουαλική κακοποίηση μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας τις εμπειρίες τους σε συνέντευξη στο CNN με τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.
Η πρώτη γυναίκα, που παρουσιάστηκε μόνο με το μικρό της όνομα, Σάρα, εργάστηκε ως άμεση συνεργάτιδα του Χαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Όπως υποστήριξε, η συμπεριφορά του εξελίχθηκε σταδιακά, με συνεχείς υπερβάσεις προσωπικών ορίων τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη διάρκεια επίσημης αποστολής στην Κολομβία, ο Καν μπήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της και, ενώ εκείνη προσποιούνταν ότι κοιμόταν, τη θώπευσε και επιχείρησε να τη φιλήσει. Ο Καρίμ Χαν αρνείται κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες.
Μία δεύτερη γυναίκα, που εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο Πατρίσια, δήλωσε ότι είχε συνεργαστεί με τον Χαν στις αρχές της καριέρας του. Υποστήριξε ότι, ως ασκούμενη το 2009, εργαζόταν συχνά στο σπίτι του και δεχόταν επανειλημμένα ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις, όπως θωπείες, φιλιά και πιέσεις για προσωπική επαφή.
Η συνήγορος του Χαν, Σαρέτα Άσραφ, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες δεν είναι νέες και επανέλαβε πως ο πελάτης της τις απορρίπτει «στο σύνολό τους», υποστηρίζοντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα από αυτή που προβλήθηκε στη συνέντευξη.
Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον επικεφαλής εισαγγελέα και το ίδιο το ΔΠΔ. Την επόμενη εβδομάδα τα 125 κράτη-μέλη του Δικαστηρίου θα συνεδριάσουν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να αποφασίσουν αν ο Καρίμ Χαν θα παραμείνει στη θέση του.
Τον περασμένο μήνα, η εκτελεστική επιτροπή του διοικητικού οργάνου του ΔΠΔ αποφάσισε την αναστολή των καθηκόντων του, κρίνοντας ότι υπήρξε σοβαρό παράπτωμα σε σχέση με τις καταγγελίες της Σάρα, παραπέμποντας την τελική απόφαση στα κράτη-μέλη.
Οι δικηγόροι του Χαν υποστηρίζουν ότι η πειθαρχική διαδικασία έχει πολιτικά κίνητρα και δεν τηρεί τις προβλεπόμενες εγγυήσεις.
Η Σάρα, 39 ετών, από τη Μαλαισία, εργάστηκε επί σειρά ετών στο ΔΠΔ και διετέλεσε ειδική βοηθός του Χαν την περίοδο 2023-2024. Μέχρι σήμερα παρέμενε ανώνυμη.
Κατά το παρελθόν, εκπρόσωποι του Χαν είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι καταγγελίες ίσως αποτελούσαν μέρος οργανωμένης προσπάθειας δυσφήμησής του, μετά την απόφασή του το 2024 να ζητήσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του τότε υπουργού Άμυνας της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται ο Guardian, η εσωτερική έρευνα δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό ότι η Σάρα ενεργούσε για λογαριασμό τρίτων ή υπηρεσιών πληροφοριών.
Η ίδια δήλωσε πως, αν υπήρχε έστω και η παραμικρή υποψία ότι ενεργούσε ως πράκτορας κράτους, θα είχε ήδη απομακρυνθεί από το Δικαστήριο, υπογραμμίζοντας ότι η καταγγελία της έγινε αποκλειστικά εξαιτίας όσων, όπως λέει, υπέστη.
(Με πληροφορίες Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.