Κοσμος

Τοξικοί καπνοί από τις πυρκαγιές του Καναδά «πνίγουν» Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη

Απίστευτες εικόνες από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τοξικοί καπνοί από τις πυρκαγιές του Καναδά «πνίγουν» Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη
Τοξικοί καπνοί από τις πυρκαγιές του Καναδά «πνίγουν» Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη © EPA

Τοξικοί καπνοί από τις πυρκαγιές του Καναδά «πνίγουν» Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη - Απίστευτες εικόνες από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ

Καπνός από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά κάλυψε την Πέμπτη μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, από τις Μεσοδυτικές έως τις Βορειοανατολικές πολιτείες. Οι αρχές συνέστησαν παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το Ντιτρόιτ κατέγραψε δείκτη ρύπανσης 600, τον υψηλότερο παγκοσμίως στην πόλη.

Επικίνδυνες συγκεντρώσεις καπνού εντοπίστηκαν σε Μινεσότα, Μίσιγκαν, βόρειο Ιλινόις, βόρειο Οχάιο και Οντάριο, με έντονα προβλήματα σε Μινεάπολη, Μιλγουόκι και Τορόντο. Συνολικά, δέκα πολιτείες ανέφεραν ανθυγιεινή ατμόσφαιρα, από τη Μινεσότα έως το Μέριλαντ, προκαλώντας συναγερμό στις αρχές σε μεγάλες περιοχές.

Στο Σικάγο, η Στέφανι Βιλανόβα δήλωσε στο Reuters: «Είναι απίστευτο, γιατί όταν κοιτάζεις έξω νομίζεις ότι είναι ομίχλη που έχει καλύψει εντελώς την πόλη, αλλά στην πραγματικότητα είναι καπνός, και όταν βγαίνουμε έξω νιώθουμε κάψιμο στα μάτια και τον λαιμό».

Στη Μινεσότα ακυρώθηκαν υπαίθριες παραστάσεις, εκθέσεις και συναυλία των Creed, ενώ ανεστάλησαν πισίνες, κατασκηνώσεις, γήπεδα γκολφ και δραστηριότητες στη Μινεάπολη. Στο Iron Range, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων έφτασαν τα 900 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τριπλάσια από το επικίνδυνο όριο στην περιοχή.

Η Έμιλι Φίσερ δήλωσε: «Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ποταμό καπνού που εισρέει αυτή τη στιγμή στις Μεσοδυτικές πολιτείες». «Αυτό συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή που αναπνέουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολοράντο.

Στη Νέα Υόρκη, πορτοκαλί ομίχλη και μυρωδιά καμένου κάλυψαν την πόλη πριν από τον κυριακάτικο τελικό του Μουντιάλ στο Νιου Τζέρσεϊ, παρουσία 80.000 θεατών. Ο Ζόχραν Μαμντάνι προειδοποίησε ότι η ημέρα θα ήταν η χειρότερη και διανεμήθηκαν δωρεάν μάσκες KN95.

Στον Καναδά μαίνονταν 858 πυρκαγιές, οι 111 εκτός ελέγχου, κυρίως σε Μανιτόμπα, Σασκάτσουαν και Οντάριο, ενώ είχαν καεί 2,4 εκατομμύρια εκτάρια. Οι ειδικοί συνδέουν την έντασή τους με την υπερθέρμανση, ενώ ο τοξικός καπνός επιβαρύνει καρδιά, εγκέφαλο, εγκυμοσύνη και ανοσοποιητικό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY