- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ επανέρχεται για τη Γροιλανδία: «Όχι στη Δανία, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»
Eπαναφέρει ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει έντονες διπλωματικές τριβές
Τραμπ: «Η Γροιλανδία πρέπει να ελέγχεται από τις ΗΠΑ, όχι από τη Δανία»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε το ζήτημα της Γροιλανδίας, δηλώνοντας ότι το αυτόνομο έδαφος της Δανίας θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι της Κοπεγχάγης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Γροιλανδία έχει κρίσιμη στρατηγική σημασία για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
«Θα έπρεπε να ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι από τη Δανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι η διαφωνία γύρω από τη Γροιλανδία επιβάρυνε τις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ.
«Αυτό ήταν που έβλαψε τη σχέση μου με το ΝΑΤΟ, γιατί η Γροιλανδία δεν βοηθά τη Δανία. Η Δανία δεν ξοδεύει πραγματικά χρήματα για να βοηθήσει τη Γροιλανδία, αλλά αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιβάλλεται από κινεζικά και ρωσικά πλοία και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», ανέφερε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι Δανοί δεν αποδέχθηκαν τις αμερικανικές θέσεις, παρά τη στήριξη που, όπως είπε, προσφέρουν οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους απέναντι στη Ρωσία.
Οι δηλώσεις του Τραμπ επαναφέρουν ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει έντονες διπλωματικές τριβές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Κοπεγχάγη, αλλά και ευρύτερα στο ΝΑΤΟ, όταν ο ίδιος είχε εκφράσει την πρόθεση να αποκτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έλεγχο της Γροιλανδίας.
Παρά την ένταση που είχε δημιουργηθεί, οι επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Δανία και τις αρχές της Γροιλανδίας συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι οι συνομιλίες μεταξύ των τριών πλευρών πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Άγκυρα για τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η παραίτησε γίνεται στον απόηχο οικονομικών σκανδάλων που τον βαραίνουν
Eπαναφέρει ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει έντονες διπλωματικές τριβές
Μικρότερη παραγωγή σε Σαμπάνια και Βουργουνδία
Έπειτα από μάχη με τον καρκίνο
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα συζητήσουν με τον Τραμπ για τους κινητήρες του τουρκικού μαχητικού KAAN
Και δημοτικός υπάλληλος και ιδιώτης εργολάβος
Ένοχη για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων – Ελεύθερη να διεκδικήσει την προεδρία, αλλά με βραχιολάκι
Στο επίκεντρο της αγωγής βρέθηκαν 14 δημοσιεύματα που είχαν δημοσιευθεί από το 2001 έως το 2013
Ο μικρός είχε γράψει ένα ποίημα για τον Σρεκ και η πριγκίπισσα της Ουαλίας του ζήτησε να της στείλει ένα αντίγραφο
Ο επίσημος απολογισμός αναφέρει πάνω από 3.500 νεκρούς και 16.740 τραυματίες
Πώς τα μαχητικά θεωρούνται δείκτης ισορροπιών ισχύος, μεταξύ ποιων και οι σχέσεις που διαμορφώνονται
Τέλος στα σχέδια της ηγέτιδας του Εθνικού Συνασπισμού για εκλογή
Στους 43 βαθμούς τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία και Πορτογαλία και νότια Ισπανία
Η διάγνωση έγινε τον Μάιο, έπειτα από χρόνια χαμηλών επιπέδων φερριτίνης
Ο Τούρκος πρόεδρος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο
Αυξάνονται οι online αγγελίες, τι λένε οι ειδικοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.