- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η μπάλα στο γήπεδο του Τραμπ» - Το Ιράν θέτει όρο 24 δισ. δολαρίων για συμφωνία με τις ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Η ιρανική πλευρά δηλώνει προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με την Τεχεράνη να θέτει ως βασική προϋπόθεση για την πρόοδο των συνομιλιών την αποδέσμευση 24 δισ. δολαρίων από «παγωμένα» ιρανικά περιουσιακά στοιχεία.
Τη θέση αυτή διατύπωσε ο στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Mohsen Rezaei, σε συνέντευξή του στο CNN, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και ότι η ευθύνη για την υπέρβασή του ανήκει πλέον στην αμερικανική πλευρά.
«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και ο Τραμπ πρέπει να το σπάσει. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ιρανός αξιωματούχος, η Τεχεράνη ζητά την άμεση αποδέσμευση 12 δισ. δολαρίων με την υπογραφή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας και ακόμη 12 δισ. δολαρίων σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας.
Ο Ρεζαΐ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «τεστ εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι πρόκειται για κεφάλαια που ανήκουν στο Ιράν.
«Αν ο Τραμπ θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, αυτά τα 24 δισ. δολάρια αποτελούν ένα τεστ εμπιστοσύνης. Είναι χρήματα του Ιράν και όχι της Αμερικής», υποστήριξε.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN, στην Ουάσινγκτον εκφράζονται επιφυλάξεις, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μια τέτοια αποδέσμευση θα αφαιρούσε από τις ΗΠΑ ένα σημαντικό διαπραγματευτικό εργαλείο.
Ο Ιρανός αξιωματούχος προχώρησε παράλληλα σε αυστηρές προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο επανέναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως ανέφερε, σε περίπτωση νέας σύγκρουσης η Τεχεράνη θα μπορούσε να επεκτείνει το πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων πέρα από τον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβάνοντας περιοχές στρατηγικής σημασίας όπως τα Στενά του Ορμούζ, τον Ινδικό Ωκεανό, το Στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ, την Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
«Θα δώσουμε μια νέα διάσταση στον πόλεμο, επιτιθέμενοι και σε άλλες αμερικανικές βάσεις πέρα από εκείνες που έχουμε στοχοποιήσει μέχρι σήμερα», ανέφερε, αν και εκτίμησε ότι η πιθανότητα ενός νέου πολέμου παραμένει περιορισμένη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ρεζαΐ και στον στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο διάδρομο των Στενών του Ορμούζ, επαναλαμβάνοντας ότι το Ιράν και το Oμάν διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή και θα πρέπει να διαχειρίζονται από κοινού τη ναυσιπλοΐα.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών επιβαρύνσεων στα διερχόμενα πλοία, αποφεύγοντας πάντως να χρησιμοποιήσει τον όρο «διόδια» και κάνοντας λόγο για «τέλη συντήρησης» της θαλάσσιας οδού.
Ο Ρεζαΐ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και ως προς τη βιωσιμότητα μιας νέας συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Παράλληλα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη.
Σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, ο Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη ακόμη και για το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.
Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πρόσφατο πόλεμο ως την πρώτη πραγματική νίκη του Ιράν στα 47 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική ισχύς της χώρας παραμένει ισχυρότερη από ό,τι εκτιμούν οι αντίπαλοί της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.