- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στον πρόεδρο της Κούβας και σε μέλη της οικογένειας Κάστρο
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και σε συγγενείς του Ραούλ Κάστρο, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της ηγεσίας της Κούβας, εντείνοντας περαιτέρω την πίεση προς την κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας.
Στο στόχαστρο των μέτρων βρέθηκαν ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, η σύζυγός του Λις Κουέστα Περάσα, ο θετός γιος του, καθώς και μέλη της οικογένειας του πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο.
Οι κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, αφορούν επίσης το Υπουργείο Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας και άλλους κρατικούς φορείς. Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα βρίσκονται ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, γιος του Ραούλ Κάστρο, καθώς και εγγονός του πρώην ηγέτη της χώρας.
Η κίνηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την απομόνωση της κουβανικής ηγεσίας. Τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων που περιορίζουν τις οικονομικές συναλλαγές και τις επενδύσεις στην Κούβα, επιβαρύνοντας περαιτέρω μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή και χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν δίκτυα και οργανισμούς που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στηρίζουν τις «ριζοσπαστικές» δραστηριότητες της κουβανικής κυβέρνησης. Παράλληλα προειδοποίησε ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες εάν συνεχίσουν να συνεργάζονται με φορείς που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων.
Από την πλευρά της, η Αβάνα καταδίκασε τις νέες αμερικανικές ενέργειες, χαρακτηρίζοντάς τες παρεμβατικές και επιθετικές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες, υποστήριξε ότι οι πιέσεις της Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να προκαλέσουν εσωτερικές ρήξεις στη χώρα.
Οι νέες κυρώσεις εντάσσονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με την κυβέρνηση Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη σκληρότερων μέτρων κατά της κουβανικής ηγεσίας στο προσεχές διάστημα.
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.