- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα μέτρα κατά των Airbnb στη Φλωρεντία λόγω στεγαστικής κρίσης
Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωση
Νέο σχέδιο στη Φλωρεντία για περιορισμό των τουριστικών διαμερισμάτων
Η Φλωρεντία σχεδιάζει σημαντική επέκταση των περιορισμών στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, επεκτείνοντας την απαγόρευση πέρα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μια νέα προσπάθεια αντιμετώπισης της στεγαστικής πίεσης που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός.
Σύμφωνα με το Reuters, η δήμαρχος της Φλωρεντίας , Σάρα Φουνάρο, χαρακτήρισε το μέτρο «εθνική πρωτιά» και αναμένεται να το παρουσιάσει σε επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου με στόχο την έγκρισή του στις αρχές Ιουνίου.
Το σχέδιο προβλέπει διετή απαγόρευση δημιουργίας νέων βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων σε περιοχή περίπου 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν τριπλασιάζοντας τον αριθμό των κατοικιών που καλύπτονται από τους περιορισμούς. Οι κατοικίες που θα υπάγονται στο νέο καθεστώς αναμένεται να ξεπεράσουν τις 103.000, έναντι περίπου 35.593 σήμερα.
Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά θα εμποδίζει την καταχώριση νέων ακινήτων από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ.
Η Φλωρεντία συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από την τουριστική έκρηξη και την εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τις τοπικές αρχές να επισημαίνουν ότι οι μόνιμοι κάτοικοι εκτοπίζονται από το κέντρο λόγω της αύξησης των ενοικίων.
«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να προστατεύσουμε την κατοικία και να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα στον τουρισμό και την καθημερινή ζωή των πολιτών», δήλωσε η Σάρα Φουνάρο στο Reuters.
Η δήμαρχος ζήτησε επίσης επείγουσα διαδικασία έγκρισης ώστε να αποτραπεί μαζική καταχώριση νέων ακινήτων πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες.
Η Φλωρεντία είχε ήδη αποφασίσει από το 2023 την απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO. Παρά τις προσφυγές κατά του μέτρου, ο δήμος κέρδισε σειρά αποφάσεων στα διοικητικά δικαστήρια της περιφέρειας.
Η μεταβατική περίοδος προστασίας των ήδη υφιστάμενων βραχυχρόνιων μισθώσεων λήγει στις 31 Μαΐου 2028, ενώ στη συνέχεια ο δήμος σχεδιάζει να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του αριθμού τους.
Ωστόσο, επαγγελματίες του κλάδου αντιδρούν έντονα. Ο πρόεδρος της Property Managers Italia και διευθύνων σύμβουλος της Apartments Florence, Λορέντσο Φανιόνι, υποστήριξε ότι τα προηγούμενα μέτρα δεν μείωσαν ουσιαστικά τα ενοίκια ούτε επέστρεψαν κατοίκους στο ιστορικό κέντρο.
Όπως δήλωσε, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στηρίζουν ένα ευρύ δίκτυο επαγγελματιών, από διαχειριστές ακινήτων μέχρι τεχνικούς, καθαριστές και εργαζόμενους στη φιλοξενία, προειδοποιώντας ότι η «ποινικοποίηση της τουριστικής επιχειρηματικότητας» θα πλήξει σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της πόλης.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.