- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη
Ο πόλεμος με το Ιράν και οι διαφωνίες για το ΝΑΤΟ ενισχύουν τα σενάρια στρατιωτικής αναδιάταξης
Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ούτε έχουν δοθεί οδηγίες στο Πεντάγωνο για συγκεκριμένο σχέδιο, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αποτυπώνουν την εσωτερική προβληματική της αμερικανικής διοίκησης.
Η στάση αυτή συνδέεται με τη δυσαρέσκεια του Τραμπ απέναντι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν συνέβαλαν επαρκώς στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, ενός κρίσιμου περάσματος για την παγκόσμια ενέργεια. Παράλληλα, εκφράζει ενόχληση για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν τα σχέδιά του σχετικά με τη Γροιλανδία, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ευρώπη.
Παρότι οι ΗΠΑ διατηρούν περισσότερους από 80.000 στρατιώτες στην Ευρώπη —με σημαντική παρουσία στη Γερμανία, αλλά και στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία— η συζήτηση περί αποχώρησης ενισχύει την ανησυχία για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους από την ίδρυση της Συμμαχίας το 1949.
Η κρίση έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τόσο τον πόλεμο με το Ιράν όσο και τις διαφωνίες για τον ρόλο και τις υποχρεώσεις των συμμάχων. Παρότι δεν είναι σαφές ποιες χώρες θα επηρεαστούν ή πόσα στρατεύματα θα αποσυρθούν, το ενδεχόμενο αυτό εντείνει την αβεβαιότητα και αναδεικνύει τις ρωγμές στη διατλαντική συνεργασία.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.