- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιερουσαλήμ: Μπλόκο του Ισραήλ σε Kαρδινάλιο για τον Ναό της Αναστάσεως
Σφοδρές αντιδράσεις από Ευρώπη και Βατικανό
Ιερουσαλήμ: Μπλόκο του Ισραήλ στον Πατριάρχη στον Ναό της Αναστάσεως
Σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί το περιστατικό στην Ιερουσαλήμ, όπου η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων των Καθολικών να εισέλθει στον Ναό της Αναστάσεως για την Κυριακή των Βαΐων, σε μια εξέλιξη που εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα λόγω του πολέμου.
Σύμφωνα με το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων των Καθολικών, καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, μαζί με τον Κουστωδό των Αγίων Τόπων, πατέρα Φραντσέσκο Ιέλπο, εμποδίστηκαν από την αστυνομία στην Ιερουσαλήμ ενώ κατευθύνονταν προς τον Ναό της Αναστάσεως για να τελέσουν τη λειτουργία.
Όπως αναφέρεται, κινούνταν ιδιωτικά και χωρίς καμία πομπή ή τελετουργικό χαρακτήρα, ωστόσο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας δεν κατάφερε να τελέσει τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον συγκεκριμένο ιερό χώρο.
Το Πατριαρχείο χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρό προηγούμενο» και έκανε λόγο για «κατάφωρα δυσανάλογο μέτρο», τονίζοντας ότι παραβιάζονται βασικές αρχές θρησκευτικής ελευθερίας και το ισχύον καθεστώς στους Αγίους Τόπους.
Πόλεμος και περιορισμοί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις
Το περιστατικό εντάσσεται στο πλαίσιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας που έχουν επιβληθεί μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τις αρχές να απαγορεύουν τις μεγάλες συναθροίσεις και να περιορίζουν τη συμμετοχή σε περίπου 50 άτομα.
Η παραδοσιακή πομπή της Κυριακής των Βαΐων από το Όρος των Ελαιών προς την Ιερουσαλήμ, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς, είχε ήδη ακυρωθεί.
Η ισραηλινή αστυνομία υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η Παλιά Πόλη αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μαζικού περιστατικού.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι «δεν υπήρχε καμία κακόβουλη πρόθεση», αλλά μόνο ανησυχία για την ασφάλεια του Πατριάρχη και της συνοδείας του.
Αντιδράσεις από Ευρώπη και Βατικανό
Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την ενέργεια «προσβολή για τους πιστούς», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στη Ρώμη για εξηγήσεις.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόφαση, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική σειρά παραβιάσεων» του καθεστώτος των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.
Από το Βατικανό, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναφέρθηκε στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι πολλοί δεν μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα λόγω της σύγκρουσης.
Κλίμα απογοήτευσης στους πιστούς
Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, η εικόνα ήταν υποτονική, με καταστήματα κλειστά και περιορισμένη παρουσία πιστών. Πολλοί εξέφρασαν τη θλίψη τους για την ακύρωση των εκδηλώσεων.
«Είναι πολύ λυπηρό φέτος, γιατί έχουμε συνηθίσει την πομπή, αλλά τώρα απαγορεύεται», δήλωσε πιστός, ενώ άλλοι τόνισαν ότι οι εορτασμοί περιορίζονται πλέον εντός των ναών.
Πηγή: AFP, Vatican News
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.