- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
500.000 μετανάστες θα κινδυνεύσουν φέτος στη Μεσόγειο
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Έως και 500.000 μετανάστες εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο φέτος, με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, προειδοποιεί ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) του ΟΗΕ. «Εάν δεν κάνουμε τίποτε, πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά θα δούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και, στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να υπάρξουν μέχρι και 10.000 νεκροί», ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού, Κότζι Σεκιμίζου, στη διάρκεια διάσκεψης στη Σιγκαπούρη. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «είναι ώρα να σκεφτούμε πραγματικά τρόπους για να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη διέλευση των προσφύγων σε μικρά σκάφη» που αποπλέουν από την αφρικανική ήπειρο για να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου.
Ο διευθυντής του Οργανισμού ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων υπενθυμίζοντας ότι το 2014 περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και 3.000 έχασαν τη ζωή τους. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά επίσης να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους, 1.750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα, αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2014.
«Η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ). Υπενθύμισε δε ότι «οι Ιταλοί είχαν θέσει σε εφαρμογή μια πολύ αποτελεσματική επιχείρηση, τη Mare Nostrum, για να σώζονται ζωές», ενώ εξέφρασε τη λύπη του διότι αυτή τερματίστηκε το περασμένο φθινόπωρο.
«Σήμερα γνωρίζουμε ότι το γεγονός πως δεν διαθέτουμε μια αποτελεσματική επιχείρηση διάσωσης αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
ΦΩΤΟ: EPA, REDUAN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.