- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βενεζουέλα: Αποφυλακίσθηκε ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, σύμμαχος της Ματσάδο
«Βγαίνουμε ελεύθεροι έπειτα από ενάμισι χρόνο», δήλωσε ο 61χρονος Γκουανίπα
Ο Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα ήταν στην παρανομία επί μήνες, καθώς η τελευταία δημόσια εμφάνισή του χρονολογείται από τις 9 Ιανουαρίου 2025
Ο πρώην αντιπροέδρου του κοινοβουλίου, ηγέτης της βενεζουελανής αντιπολίτευσης προσκείμενος στη νομπελίστρια της ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα αποφυλακίσθηκε σήμερα και ζήτησε να αρχίσει συζήτηση για «το παρόν» και «το μέλλον» της χώρας.
Η απελευθέρωση του Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την ανακοίνωση μιας διαδικασίας αποφυλακίσεων από την προσωρινή προεδρία της χώρας. Ένας ιστορικής σημασίας νόμος περί γενικής αμνηστίας πρόκειται να ψηφισθεί μεθαύριο, Τρίτη.
«Βγαίνουμε ελεύθεροι έπειτα από ενάμισι χρόνο», δήλωσε ο 61χρονος Γκουανίπα μέσω του X. Σε βίντεο φαίνεται να δείχνει τη διαταγή αποφυλάκισής του. «Κρυμμένος επί δέκα μήνες, κρατούμενος εδώ επί σχεδόν εννέα μήνες» στο Καράκας, πρόσθεσε ο Γκουανίπα.
«Υπάρχουν πολλά να πούμε για το παρόν και το μέλλον της Βενεζουέλας, πάντα βάζοντας σε πρώτο πλάνο την αλήθεια», δήλωσε ακόμα.
Λίγο νωρίτερα, ο γιός του, ο Ραμόν, είχε ανακοινώσει την αποφυλάκισή του μέσω του X. «Έπειτα από περισσότερο από οκτώ μήνες άδικης φυλάκισης και πάνω από ενάμισι χρόνο χωρισμού, όλη η οικογένεια θα μπορέσουμε σύντομα να αγκαλιαστούμε και πάλι», έγραψε.
Ο Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα ήταν στην παρανομία επί μήνες, καθώς η τελευταία δημόσια εμφάνισή του χρονολογείται από τις 9 Ιανουαρίου 2025, όταν είχε συνοδεύσει την Ματσάδο σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της υποψηφιότητας του Νικολάς Μαδούρο για μια τρίτη διαδοχική θητεία.
Συνελήφθη το Μάιο 2025 με κατηγορίες για συνωμοσία, ενώ απαγγέλθηκαν επίσης σε βάρος του κατηγορίες για τρομοκρατία, ξέπλυμα χρημάτων και υποκίνηση βίας και μίσους.
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Foro Penal έχει επιβεβαιώσει 383 απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα από τις 8 Ιανουαρίου που η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα σειρά αποφυλακίσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόκειται για μια πληγή της χριστιανικής μνήμης», δήλωσε ο βορειοαμερικανός ποντίφικας
Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση
Oι κατηγορίες του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας
Πηγή του Al Jazeera αναφέρει πρόοδο στις συνομιλίες - Πιθανή συμφωνία ακόμη και αύριο
Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 600 δήμους σε όλη την Ιταλία
Έκτακτη σύσκεψη στο Ελσίνκι - Ανησυχία για τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Το δεύτερο θετικό κρούσμα χανταϊού μεταξύ των 14 Ισπανών που αποβιβάστηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο
Ιρανικά ΜΜΕ: O πρόεδρος διέταξε αποκατάσταση πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη τη χώρα
Σε απομόνωση δύο επιβάτες από την Ουγκάντα
Είναι «ευδιάθετη, δεδομένων των συνθηκών», δηλώνει το παλάτι
«Την πουλούσε σαν να ήταν εμπόρευμα», λέει η δικηγόρος της γυναίκας
Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης
Eυτυχώς δεν υπήρξαν θύματα
Snus και ηλεκτρονικά τσιγάρα παραμένουν δημοφιλή - Aνησυχία στους ειδικούς
Σοκ στη Βρετανία από τελετή Kambo
Χωρίς τραυματισμούς το περιστατικό - Το όχημα αποσύρθηκε άμεσα για τεχνικό έλεγχο
Καθώς τα περιστατικά «χαοτικής συμπεριφοράς» γίνονται όλο και πιο συχνά
Το αεροσκάφος του Τζον Χίλι έχασε το σήμα του κοντά στα ρωσικά σύνορα κατά την επιστροφή του από την Εσθονία
Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας πήρε εξιτήριο την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας
Η εταιρεία ανέφερε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.