- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σύλληψη 55χρονου Έλληνα πολίτη για δολιοφθορά σε γερμανικά πολεμικά πλοία
Έλληνας και Ρουμάνος συνελήφθησαν για σαμποτάζ σε κορβέτες, ερευνώνται εντολείς και διαδρομές χρηματοδότησης.
Έλληνας και Ρουμάνος συνελήφθησαν για δολιοφθορά σε γερμανικά πολεμικά πλοία, οι έρευνες για εντολείς και χρηματοδότες τους συνεχίζονται
Στον οικισμό Κοπτερό της Ροδόπης συνελήφθη 55χρονος Έλληνας πολίτης, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές για απόπειρα δολιοφθοράς σε πλοία του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης της Eurojust σε Ελλάδα, Γερμανία και Ρουμανία, με δεύτερη σύλληψη Ρουμάνου υπηκόου.
Ο 55χρονος εργαζόταν σε ναυπηγείο του Αμβούργο. Στην κατοικία του εντοπίστηκαν έξι κινητά τηλέφωνα, τρία USB, μία κάρτα SIM, ένας σκληρός δίσκος και 19 τραπεζικά βιβλιάρια. Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο ούτε ο ακριβής βαθμός συμμετοχής του.
Συλλήψεις για ζημιές σε πλοία του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες φέρονται να προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε πλοία που προορίζονταν για το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό: ρίψη άνω των 20 κιλών λειαντικού χαλικιού στο μπλοκ κινητήρων, διάτρηση σωληνώσεων παροχής πόσιμου νερού, αφαίρεση ταπών από δεξαμενές καυσίμων και απενεργοποίηση ηλεκτρονικών διακοπτών ασφαλείας. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε λίγο πριν από την πρώτη αναχώρηση πλοίου, στα μέσα Ιανουαρίου 2025, αποτρέποντας –κατά τις Αρχές– πιθανές σοβαρές ζημιές και καθυστερήσεις.
Η Γερμανική Εισαγγελία επισημαίνει ότι οι πράξεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ύπαρξης εντολέων. Υπενθυμίζεται ότι έως την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας ισχύει η αρχή της αθωότητας.
Η κορβέτα «Emden» και το εξοπλιστικό πρόγραμμα
Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έχει η κορβέτα «Emden», η οποία καθελκύστηκε στις αρχές Μαΐου 2024 στο ναυπηγείο Blohm + Voss και πραγματοποίησε την πρώτη μακρά δοκιμαστική πλεύση της στα μέσα Ιανουαρίου 2025. Το πλοίο ανήκει στις πέντε νέες κορβέτες κλάσης 130 που παραγγέλθηκαν το 2017, στο πλαίσιο εξοπλιστικού προγράμματος συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η Eurojust ανακοίνωσε ότι, χάρη στον διακρατικό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες συλλήψεις και έρευνες σε Ελλάδα, Γερμανία και Ρουμανία, με κατάσχεση αποδεικτικών στοιχείων. Οι έρευνες για τις απόπειρες δολιοφθοράς συνεχίζονται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.