- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: Ο Φρ. Μερτζ θα απουσιάζει από την υπογραφή του «Συμβουλίου Ειρήνης» στο Νταβός
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Παρά την απουσία Μέρτζ, η Γερμανία εξετάζει το «Συμβούλιο Ειρήνης» επιμένοντας στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτζ δεν θα παρευρεθεί στην τελετή υπογραφής του καταστατικού χάρτη του «Συμβουλίου Ειρήνης», που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και είναι προγραμματισμένη για αύριο στο Νταβός. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μερτζ θα αναχωρήσει από το Νταβός αμέσως μετά την ομιλία του, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανοιχτή η στάση της Γερμανίας απέναντι στο νέο όργανο- με τι συνδέεται η απουσία Μέρτζ
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Μάιερ απέφυγε να διευκρινίσει εάν η Γερμανία θα αποδεχθεί τελικά την αμερικανική πρόταση και θα ενταχθεί στο νέο σχήμα. «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την πρόσκληση. Αυτό που μας καθοδηγεί είναι εάν το εγχείρημα υπηρετεί την ειρήνη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συμβάλει ιδιαίτερα στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα. Όπως σημείωσε, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση και «εν ευθέτω χρόνω θα ενεργήσει κατάλληλα».
Η απουσία του καγκελάριου συνδέεται αποκλειστικά με το πρόγραμμά του, καθώς στις Βρυξέλλες έχει προγραμματίσει επιμέρους επαφές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο και τις εξελίξεις γύρω από τη Γροιλανδία.
«Ο ΟΗΕ είναι το σύστημά μας για την ειρήνη»
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ, κατά την επίσκεψή του στην Κένυα. «Έχουμε συμβούλιο ειρήνης και αυτό είναι τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΗΕ αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας, παρότι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να καταστεί αποτελεσματικότερος. Ο κ. Βάντεφουλ τόνισε ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το νέο όργανο, τα οποία η Γερμανία προτίθεται να συζητήσει σε «εποικοδομητικό διάλογο».
Ακόμη πιο κατηγορηματική ήταν η προκάτοχός του στο Υπουργείο Εξωτερικών και νυν πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Αναλένα Μπέρμποκ. Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο dpa απέρριψε την ιδέα ανάθεσης διεθνών αρμοδιοτήτων στο «Συμβούλιο Ειρήνης», επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο ρόλος του ΟΗΕ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δώσει στο νέο όργανο νομικά δεσμευτική και αυστηρά περιορισμένη εντολή, προσωρινού χαρακτήρα, για δράση στη σύγκρουση της Γάζας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του και εξήγησε ότι το έκανε «για πλάκα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.