- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πορτογαλία: Αστυνομικοί κατηγορούνται πως βασάνιζαν άστεγους και μετανάστες και κοινοποιούσαν τις εικόνες
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν»
Οι δύο αστυνομικοί, ηλικίας περίπου 20 ετών κατηγορούνται για βασανιστήρια, βάναυση μεταχείριση και κατάχρηση εξουσίας
Δύο αστυνομικοί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας κατηγορούνται πως βασάνιζαν άστεγους και μετανάστες και κατόπιν δημοσίευαν τις εικόνες από τη δράση τους σε μια διαδικτυακή ομάδα όπου συνομιλούσαν με άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές της χώρας.
Agents cited for targeting drug addicts, homeless people and immigrants
— Portugal Resident (@PT_Resident) January 15, 2026
(apoiado pelos #FundosEuropeus, no âmbito do Programa Regional #ALGARVE2030)https://t.co/rZyuDgi6bk
Οι δύο Πορτογάλοι αστυνομικοί, ηλικίας περίπου 20 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο και παραμένουν προφυλακισμένοι, κατηγορούνται για βασανιστήρια, βάναυση μεταχείριση και κατάχρηση εξουσίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελέας Φελισμίνα Φράνκο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Ένας εξ αυτών βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με κατηγορίες βιασμού, ληστείας και πλαστογραφίας.
Στο έγγραφο περιγράφεται ένα περιστατικό κατά το οποίο οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν έναν Μαροκινό μετανάστη μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα για αρκετές ώρες, αναγκάζοντάς τον να φιλήσει τις μπότες τους, την ώρα που ένας φώναζε στα αγγλικά: «Καλώς ήρθες στην Πορτογαλία!».
«Τα θύματα τα επέλεγαν συστηματικά από ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, πιο συγκεκριμένα από αστέγους, σωματικά ασθενείς, που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα», αναφέρει ο εισαγγελέας.
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν».
Το υπουργείο Εσωτερικών είπε στο Reuters πως «θλίβεται βαθιά για τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες που παραβιάζουν τα πολιτικά δικαιώματα… κάτι που δεν αντιπροσωπεύει τη γενική συμπεριφορά των επαγγελματιών της αστυνομίας».
Το Σώμα Επιθεωρητών της Πορτογαλίας ξεκίνησε μια ξεχωριστή έρευνα σε βάρος άλλων αστυνομικών, τονίζει το υπουργείο.
Το τμήμα της ΜΚΟ Διεθνούς Αμνηστίας στην Πορτογαλία, το οποίο έχει λάβει πληροφορίες για περισσότερα περιστατικά βασανιστηρίων, επισημαίνει πως το γεγονός πως κοινοποιούσαν εικόνες και μηνύματα σχετικά με τη δράση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δείχνει μια τεράστια αίσθηση ατιμωρησίας» από τους αστυνομικούς, αν και χαιρετίζει το γεγονός ότι τα εγκλήματα που διέπραξαν καταγγέλθηκαν μέσα από την κοινότητα των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Ζήτησε να συσταθεί μια εξωτερική, ανεξάρτητη υπηρεσία εποπτείας της αστυνομίας και να εγκατασταθούν περισσότερες κάμερες στα αστυνομικά τμήματα, στα περιπολικά και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να χρησιμοποιούν τις κάμερες στις στολές τους όταν αλληλεπιδρούν με πολίτες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορική συμφωνία μετά το Brexit εντάσσει πρακτικά το Γιβραλτάρ στη ζώνη Σένγκεν και αλλάζει την καθημερινότητα των 40.000 κατοίκων του
Στα χέρια των αρχών υλικό πορνογραφίας ανηλίκων που βρέθηκε στους υπολογιστές του
Ο στενός φίλος της πριγκίπισσας Νταϊάνα που ίσως σταθεί στο πλευρό του
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times
Ο Γιούλιν Τσεν κρατείται στην Κίνα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία - Το δημοσίευμα του Reuters
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα σειρά πληγμάτων κατά ιρανικών στόχων
Θα ισχύει για όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας - Αφορά όλη την ακτογραμμή
Από τις οικογενειακές παέγιες μέχρι τις οργανωμένες πλαζ στην Ιταλία
Το υλικό δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα
Τέλος 20% στα φορτία μέσω των Στενών του Ορμούζ
Επιθέσεις και εκφοβισμοί κατά του προσωπικού που διανέμει ζωτικής σημασίας εφόδια στους αμάχους
«Ίσως να μας ονομάσουμε και “φύλακες αγγέλους” των Στενών»
Έμεινε ακινητοποιημένη μετά από πτώση και κατάφερε να επιβιώσει πίνοντας νερό από τη βρύση
Λονδίνο και Βρυξέλλες στοχοποιούν για πρώτη φορά από κοινού τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών
Στόχος η προστασία των ανηλίκων από τους αλγόριθμους και η ασφαλέστερη πρόσβαση στο διαδίκτυο
Η Ευρώπη στρέφεται σε νέους προμηθευτές και αυξάνει την εγχώρια παραγωγή
Παρουσία Ζελένσκι και Μητσοτάκη η κρίσιμη συνάντηση υπό τον Μακρόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.