ΕΕ: Στο τραπέζι το «πάγωμα» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, λόγω Γροιλανδίας και Τραμπ
Ευρωβουλευτές ζητούν αναστολή της συμφωνίας ως απάντηση στις απειλές Τραμπ
Ευρωβουλευτές πιέζουν για αναστολή συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ μετά τις απειλές Τραμπ για Γροιλανδία και δασμούς εμπορικούς
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε αναστολή την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ, ως πολιτική απάντηση στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία.
Η συζήτηση αφορά νομοθετικές προτάσεις που προβλέπουν την κατάργηση σημαντικού μέρους των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα — βασικό πυλώνα της συμφωνίας — καθώς και τη συνέχιση των μηδενικών δασμών στους αμερικανικούς αστακούς, ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί αρχικά το 2020. Ηγετικά μέλη της διακομματικής επιτροπής εμπορίου συναντήθηκαν την Τετάρτη για να αποφασίσουν εάν θα αναβληθεί η σχετική ψηφοφορία, χωρίς τελική απόφαση, παραπέμποντας το ζήτημα για την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή που επικαλείται το Reuters, αριστερές και κεντρώες πολιτικές ομάδες τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης δράσης, όπως η αναβολή.
Πίεση για πολιτικό μήνυμα της ΕΕ προς την Ουάσινγκτον
Παράλληλα, ομάδα 23 ευρωβουλευτών κάλεσε την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να «παγώσει» τις εργασίες γύρω από τη συμφωνία όσο η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις απειλές για ανάληψη ελέγχου της Γροιλανδίας.
Σε επιστολή που συνέταξε ο Δανός ευρωβουλευτής Περ Κλάουζεν, επισημαίνεται ότι η έγκριση μιας συμφωνίας που ο Τραμπ έχει παρουσιάσει ως προσωπική του νίκη θα μπορούσε να εκληφθεί ως επιβράβευση των ενεργειών του. Οι υπογράφοντες προέρχονται κυρίως από την Αριστερή Ομάδα, αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.
Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Άννα Καβατσίνι υποστήριξε ότι το βασικό επιχείρημα υπέρ της συμφωνίας είναι η σταθερότητα, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες του Τραμπ δείχνουν ξανά και ξανά ότι το χάος είναι το μόνο που προσφέρει».
Δασμοί, ανισορροπία και φόβος αντιποίνων
Από την πλευρά της κεντρώας ομάδας Renew Europe, η επικεφαλής Βαλερί Αγιέ δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την αναβολή της ψηφοφορίας, εφόσον συνεχιστούν οι απειλές του Τραμπ.
Πολλοί ευρωβουλευτές εκφράζουν παράλληλα έντονες επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της εμπορικής συμφωνίας, θεωρώντας την άνιση: η ΕΕ μειώνει τους περισσότερους δασμούς, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν γενικό συντελεστή 15%. Ωστόσο, ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» ενέχει τον κίνδυνο αμερικανικών αντιποίνων με υψηλότερους δασμούς, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποκλείσει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις — όπως μειώσεις σε οινοπνευματώδη ή χάλυβα — πριν από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.