- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το BBC ζητά από δικαστήριο των ΗΠΑ την απόρριψη της αγωγής Τραμπ για δυσφήμιση
Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός όμιλος αμφισβητεί τη δικαιοδοσία δικαστηρίου της Φλόριντα
Το BBC ζητά από αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει αγωγή Τραμπ για δυσφήμιση και αποζημιώσεις
Το BBC θα ζητήσει από αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή για δυσφήμιση που έχει καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία διεκδικεί συνολικά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό όμιλο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέθεσε την αγωγή τον Δεκέμβριο στη Φλόριντα, κατηγορώντας το BBC για δυσφήμιση και παραβίαση νόμου περί εμπορικών πρακτικών. Ζητεί αποζημιώσεις και τόκους ύψους 5 δισ. δολαρίων για καθεμία από τις δύο κατηγορίες.
Το επίμαχο ντοκιμαντέρ και το νομικό επιχείρημα του BBC
Η αγωγή αφορά ντοκιμαντέρ της εκπομπής Panorama, το οποίο μεταδόθηκε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024. Σε αυτό είχαν χρησιμοποιηθεί μονταρισμένα αποσπάσματα από ομιλία του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, που –κατά τον ίδιο– τον εμφάνιζαν να καλεί τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του BBC προτίθενται να ζητήσουν την απόρριψη της αγωγής λόγω «προσωπικής αναρμοδιότητας» του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μαϊάμι, όπου κατοικεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Έχουν προθεσμία έως τις 17 Μαρτίου για την κατάθεση του σχετικού αιτήματος.
Το BBC υποστηρίζει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να αποδείξει «νομικά αναγνωρίσιμη ζημία», καθώς το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επανεξελέγη στις 5 Νοεμβρίου 2024, μετά τη μετάδοση της εκπομπής, κερδίζοντας τη Φλόριντα με διαφορά 13 μονάδων, βελτιώνοντας τις επιδόσεις του σε σχέση με το 2020 και το 2016.
Ο πρόεδρος του BBC Σαμίρ Σαχ είχε αποστείλει επιστολή συγγνώμης προς τον Τραμπ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει εκτόνωση της υπόθεσης, δηλώνοντας παράλληλα αποφασισμένος να αμφισβητήσει δικαστικά την αγωγή. «Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε αυτήν την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού, αποφεύγοντας περαιτέρω σχόλια.
Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτηση του γενικού διευθυντή Τιμ Ντέιβι και της επικεφαλής ενημέρωσης Ντέμπορα Τέρνες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο παρελθόν καταθέσει ή απειλήσει με αγωγές κατά αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, με ορισμένες υποθέσεις να καταλήγουν σε σημαντικού ύψους οικονομικούς διακανονισμούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δράστες εισέβαλαν σε τράπεζα και διέφυγαν μέσω των υπονόμων μετά από δύο ώρες ομηρίας
Κινηματογραφική ληστεία σε τράπεζα στη Νάπολη - Άδειασαν τις θυρίδες και διέφυγαν
Το πτώμα της είχε βρεθεί μέσα στο Tesla του
«Πρόοδος στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν» λέει πηγή του Πακιστάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός δύο εβδομάδων
«Όταν ξύπνησα διαπίστωσα ότι τα δόντια μου έχουν αφαιρεθεί»
Xρησιμοποίησε πέντε πιστόλια που ανήκαν στον πατέρα του
Αυτό το φαινόμενο, που ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστο το 2024, διογκώθηκε το 2025
Δηλώνει ότι καμία εκεχειρία δεν πρέπει να επιτρέπει ελεύθερη κίνηση στο Ισραήλ
Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει πρόοδο, αλλά προειδοποιεί για κλιμάκωση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
Η επίθεση ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Η υπόθεση αφορά το σχέδιο κατεδάφισης της ιστορικής Ανατολικής Πτέρυγας
«Είμαστε κράτος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ
Η μεσίτρια δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ είχε πάει να δείξει ένα διαμέρισμα σε υποψήφιους πελάτες
Στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης πέρασαν όλες οι βάσεις
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενώ κοιμόταν
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.