- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ματσάδο θέλει να δώσει το Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ – «Δεν μπορεί να μεταβιβαστεί», απαντούν οι Νορβηγοί
Το Ινστιτούτο τόνισε ότι η απόφαση απονομής είναι οριστική και μόνιμη
Το βραβείο Ειρήνης δεν μπορεί να μεταβιβαστεί λέει το Ινστιτούτο Νόμπελ μετά την πρόταση της Ματσάδο ότι θα μπορούσε να δώσει το βραβείο στον Ντόναλντ Τραμπ
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να μοιραστεί ή να ανακληθεί, μετά από δηλώσεις της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δώσει το βραβείο του 2025 στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ανακοίνωσή του, το ινστιτούτο αναφέρει ότι η απόφαση απονομής του βραβείου Νόμπελ είναι οριστική και μόνιμη, επικαλούμενο το καταστατικό του Ιδρύματος Νόμπελ, το οποίο δεν επιτρέπει προσφυγές. Ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι οι επιτροπές που απονέμουν τα βραβεία δεν σχολιάζουν τις ενέργειες ή τις δηλώσεις των βραβευθέντων μετά την παραλαβή των βραβείων.
«Μόλις ανακοινωθεί ένα βραβείο Νόμπελ, δεν μπορεί να ανακληθεί, να μοιραστεί ή να μεταβιβαστεί σε άλλους», ανακοίνωσαν χθες η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ. «Η απόφαση είναι οριστική και ισχύει για πάντα».
Τη Δευτέρα, ο Ματσάδο, μιλώντας στον παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News Σον Χάνιτι, δήλωσε ότι η απονομή του βραβείου στον Τραμπ θα ήταν μια πράξη ευγνωμοσύνης από τον λαό της Βενεζουέλας για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο, του προέδρου της χώρας, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Προσφερθήκατε να του δώσετε το Νόμπελ Ειρήνης;» ρώτησε ο Χάνιτι. «Συνέβη αυτό πράγματι;».
Εκείνη απάντησε :«Λοιπόν, δεν έχει συμβεί ακόμα».
Ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει την επιθυμία να πάρει το βραβείο Νόμπελ το οποίο έχει συνδέσει κατά καιρούς με διπλωματικές του επιτυχίες, δήλωσε ότι θα ήταν τιμή του να δεχτεί το βραβείο εάν του το προσέφερε ο Ματσάδο κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τους συνάντησης στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Η συμμετοχή της Ματσάδο που υπήρξε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας το 2024,είχε αποκλεισθεί από τις προσκείμενες στον Μαδούρο αρχές.
Η ίδια υποστήριξε έναν υποψήφιο αναπληρωματικό, ο οποίος θεωρούνταν ευρέως ότι είχε κερδίσει τις εκλογές, αν και ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι ήταν ο νικητής. Οι έλεγχοι ωστόσο των αποτελεσμάτων που έγιναν από ανεξάρτητους παρατηρητές έδειξαν ότι υπήρξαν παρατυπίες στα επίσημα αποτελέσματα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.