- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράκ: «Με χρησιμοποιούσαν σαν σάκο του μποξ, δύο χρόνια δεν είδα ποτέ ήλιο»
H μαρτυρία μιας Ισραηλινής για τα βασανιστήρια που υπέστη από ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση
Ιράκ: Τα συγκλονιστικά βασανιστήρια σε γυναίκα εβραϊκής καταγωγής από ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση
Η Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ, 38 ετών, Ισραηλινή και Ρωσίδα υπήκοος και υποψήφια διδάκτορας στο Princeton, πέρασε δυόμισι χρόνια σε αιχμαλωσία στο Ιράκ από την παραστρατιωτική οργάνωση Kataib Hezbollah, πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν. Μετά την απελευθέρωσή της τον Σεπτέμβριο, μίλησε δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας μήνες βασανιστηρίων, απομόνωσης και συνεχή φόβο ότι δεν θα επιβιώσει.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, την άρπαξαν τον Μάρτιο του 2023 στο Ιράκ, όπου είχε μεταβεί για έρευνα σχετική με το σιιτικό πολιτικό κίνημα του Μουκτάντα αλ-Σαντρ. Άνδρες την εξανάγκασαν να μπει σε όχημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε χώρο κράτησης. Τον πρώτο καιρό οι απαγωγείς φέρονταν να αγνοούν ότι είναι Ισραηλινή, μέχρι που βρήκαν στο κινητό της στοιχεία που το απέδειξαν. Τότε η μεταχείρισή της άλλαξε δραματικά.
Η ίδια περιγράφει ότι την κρέμασαν από το ταβάνι με χειροπέδες, την χτυπούσαν επανειλημμένα, την υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ και την άφηναν για ώρες σε θέσεις που προκαλούσαν σοβαρές μυοσκελετικές βλάβες. Όταν έχανε τις αισθήσεις της, της έριχναν νερό για να συνεχίσουν. «Με χρησιμοποιούσαν σαν σάκο του μποξ», είπε. Σε ιατρικά έγγραφα που εξέτασαν οι «New York Times» γίνεται αναφορά σε πιθανόν μόνιμες νευρικές βλάβες και ανάγκη για μακροχρόνια αποκατάσταση.
Μετά από περίπου τέσσερις μήνες μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο, πιθανότατα σε βάση της οργάνωσης κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν. Εκεί οι συνθήκες κράτησης βελτιώθηκαν — είχε πρόσβαση σε βιβλία, τηλεόραση και ιατρική φροντίδα. Ωστόσο παρέμενε σε πλήρη απομόνωση, χωρίς παράθυρο και χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο: «Δύο χρόνια δεν είδα ποτέ ήλιο».
Η υπόθεσή της εξελίχθηκε σε διπλωματικό ζήτημα. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ άσκησαν συνεχείς πιέσεις προς την ιρακινή κυβέρνηση. Αμερικανοί απεσταλμένοι ταξίδεψαν επανειλημμένα στη Βαγδάτη ζητώντας την απελευθέρωσή της, ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται αμερικανικά μέσα, η Ουάσιγκτον έθεσε την υπόθεση σε κάθε επαφή με την ιρακινή ηγεσία.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, μετά από 903 ημέρες αιχμαλωσίας, η Τσούρκοφ παραδόθηκε σε Ιρακινούς αξιωματούχους και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κύπρο, όπου την παρέλαβαν ισραηλινές αρχές. Στο Ισραήλ νοσηλεύεται και συνεχίζει εντατική αποκατάσταση.
Η ίδια δηλώνει πως μίλησε δημοσίως για να ακουστούν οι φωνές των Ιρακινών που βασανίζονται από την ίδια οργάνωση: «Αν δεν είχαν πιέσει τόσο έντονα, πιθανότατα θα είχα πεθάνει».
Πηγή: NYT
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Πρώτη τέτοια επίθεση μετά από έναν μήνα
H ιστορία της «Δύσης» και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές για τον δυτικό πολιτισμό, με αφορμή το βιβλίο «Η Δύση, η ιστορία μιας ιδέας» του Γιώργου Βαρουξάκη
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.